Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision για το 2023 δεν μπορεί να διοργανωθεί στην Ουκρανία δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην ευρωπαϊκή χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το BBC για τη μεταφορά της διοργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας UA:PBC δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εγγυήσεις ασφαλείας και τις υπηρεσιακές εγγυήσεις που απαιτούνται για να φιλοξενήσει, διοργανώσει και κάνει την παραγωγή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με βάση τους κανονισμούς του διαγωνισμού”, έγραψε η διοργάνωση στο Twitter.

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να είναι η χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση της Eurovision 2023, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της EBU, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, τη χώρα που κέρδισε το φετινό διαγωνισμό της Ιταλίας.

 

Η συζήτηση για το ποιος θα διοργανώσει τη Eurovision το 2023 είχε ανοίξει πριν πραγματοποιηθεί ο φετινός διαγωνισμός, καθώς η Ουκρανία θεωρείτο ακλόνητο φαβορί, κάτι που επιβεβαίωσε με τη νίκη της στον μεγάλο τελικό. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στα εδάφη της με τη Ρωσία αναγκάζει την EBU να «ψάξει» άλλη χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση του διαγωνισμού του 2023.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση θα ξεκινήσει συζητήσεις με το BBC, επειδή η Βρετανία τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Ουκρανία.

«Ως αποτέλεσμα της νίκης της στη Eurovision τον Μάιο, η EBU άρχισε να εξετάζει τις εναλλακτικές για τη διοργάνωση του διαγωνισμού της επόμενης χρονιάς με την κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας UA:PBC, η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση το 2017 και το 2005.

Είναι πλέον γνωστή παράδοση ο νικητής της Eurovision να φιλοξενεί τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά, αρκεί να πληρούνται κάποια κριτήρια, ανάμεσά τους το να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της διοργάνωσης της εκδήλωσης και η ασφάλεια όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού.

 

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια από τις πιο περίπλοκες τηλεοπτικές παραγωγές στον κόσμο με χιλιάδες κόσμου να εργάζονται και να παρακολουθούν την εκδήλωση και να χρειάζονται 12 μήνες προετοιμασίας

Μετά από αντικειμενική ανάλυση, η Ομάδα Αναφοράς, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο της ESC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, οι εγγυήσεις ασφάλειας και λειτουργίας που απαιτούνται για έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα για τη φιλοξενία, τη διοργάνωση και την παραγωγή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision σύμφωνα με τους κανόνες της ESC δεν μπορούν να εκπληρωθούν από το UA:PBC.