Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά του ALPHA, Σασμός, μίλησε στο περιοδικό Τηλεθεατής τόσο για τον ρόλο του όσο και για την εμπειρία του να αναμετριέται με έναν αρνητικό ήρωα, που οφείλει να κατανοήσει για να μπορέσει να τον ερμηνεύσει πειστικά, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ερμηνευτική πρόκληση.

 

Ο Κώστας μπήκε στη φυλακή για την βία που άσκησε στην Άσπα, αλλά δεν άλλαξε. Η επιθετικότητα και η βία είναι ξανά επιλογή του. Γιατί;
Ο Κώστας είναι λούζερ. Έχει χάσει εντελώς τον προσανατολισμό του, είναι σαν πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. Το λάθος του είναι ότι προσπαθεί να στηρίξει την νέα του ζωή πάνω στα συντρίμμια της παλιάς. Αυτός άλλωστε σημαίνει λούζερ.

Κάποιος που δεν μπορεί να πάει μπροστά, αλλά μένει κολλημένος στο παρελθόν. Το παρελθόν έχει ακόμα την ιδιότητα να σε βυθίζει. Ακόμα κι αν κάποιος έχει δίκιο, ακόμα κι αν έχει αδικηθεί απ’ τη ζωή, η ζωή δεν θα τον δικαιώσει αν δεν την πάρει ο ίδιος στα χέρια του.
Δεν μιλάμε, λοιπόν, για επιλογή του Κώστα πια. Δεν πιστεύω πως είναι σε θέση να επιλέξει, γιατί του λείπει η γνώση και η ψυχική διαύγεια. Είναι θύμα μιας κοινωνίας που του τα έμαθε όλα λάθος.

Σασμός: Σε σύγχιση ο Κώστας

Ο Άγγελος είναι θύμα του και τον σκοτώνει επειδή είναι ζευγάρι με την Άσπα;
Έχουμε ήδη γνωρίσει τον Κώστα ως έναν πολύ ζηλιάρη χαρακτήρα. Δεν πιστεύω πως η φυλακή τον θεράπευσε. Αντιθέτως, γυρνάει πίσω με ένα μεγάλο απωθημένο, πιστεύει αφελώς ότι μπορεί να ξανακερδίσει την Άσπα. Όταν βλέπει ότι είναι με έναν άλλον άνθρωπο, μάλλον ζήλεια του θεριεύει.

Χωρίς να έχω δει ακόμα τα σενάρια που οδηγούν στην πράξη του στη σειρά Σασμός, νομίζω ότι η κινητήρια δύναμη του Κώστα είναι ξανά η ζήλια του. Δυστυχώς, το παιχνίδι γι’ αυτόν θα είναι και πάλι χαμένο. Αν έπαιρνε απόσταση κι έδειχνε έναν καλό χαρακτήρα, θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συγχωριανών του και γιατί όχι; και της Άσπας.

Όμως η σύγχυση, στην οποία μπήκε σταδιακά και έφτασε μέχρι εδώ, δεν τον αφήνει πια να σκεφτεί τον καλύτερο τρόπο, αλλά πάει συνέχεια προς το λάθος. Δυστυχώς, με την παρανομία και την βία, άμα κάνεις την αρχή, δύσκολα γυρίσεις πίσω.

Μεγάλη πρόκληση να ερμηνεύσετε αυτό τον ήρωα;
Για να ερμηνεύσεις ένα ρόλο πρέπει να τον αγαπήσεις, ό,τι κι αν είναι αυτός. Αυτή τη φορά λοιπόν, καλούμε να αγαπήσω τον Κώστα, ένα χαρακτήρα που, όσο πάει, γίνεται και περισσότερο αρνητικός. Αυτή είναι μία πραγματική πρόκληση. Κι όταν λέω να τον αγαπήσω, στην θεατρική γλώσσα σημαίνει να τον κατανοήσω.

Δείτε το trailer του επόμενου επεισοδίου