Δεν είναι μια, είναι εφτά είναι μα ούτε εφτά είναι χίλιες εφτά είναι εκατομμύρια είναι παντού είναι κι όπου μετράς νύφες μέτρα και πεθερές, όπως λένε οι στίχοι του Σταμάτη Κραουνάκη.

Ζουν ανάμεσα μας και πολλές φορές απειλούν την ψυχική μας υγεία … όχι εντάξει μην είμαι υπερβολική υπάρχει και το 10%, που αγαπάει τις νύφες και τους γαμπρούς του. Για πολλά χρόνια βλέπαμε από τις οθόνες μας την Βίκυ Σταυροπούλου να μας συστήνει τις πεθερές μέσα από το σήριαλ Επτά Θανάσιμες Πεθερές. Κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες με πεθερές και νύφες, που μπορεί να μας φαίνονται υπερβολικές, αλλά είναι άκρως αληθινές μιας και αυτή η ιδιαίτερη σχέση είναι ολίγον τι ανταγωνιστική. Είναι ποια γυναίκα θα μπορέσει να κερδίσει την καρδιά του άντρα!

Το κακό με την μαμά-πεθερά είναι ότι δε συνειδητοποιεί ποτέ, ότι το αγοράκι της έχει γίνει άντρας και πάει να μείνει σε άλλο λουλουδάκι, αφήνοντας την μόνη της (ο άντρας της μάλλον της είναι παγερά αδιάφορος)! Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε συζήτηση, που η μαμά-πεθερά (έτσι θα την λέμε από εδώ και πέρα) συγκλονίζεται όταν μαθαίνει ότι το πουλάκι της έχει σοβαρή σχέση και ειδικά ότι το μωρό της θα κάνει μωρό.

Εντάξει στην αρχή σου φαίνεται γλυκούλικο ότι λέει για το μωρό της, αλλά όταν αυτή η κουβέντα επαναλαμβάνεται, μια είναι η απάντηση «ε! το μωρό έπρεπε να προσέχει έγινε άντρας πλέον»! Δεν το κάνει από κακία πιστεύω αλλά έχουμε μάθει στην Ελλάδα (στο εξωτερικό αυτό δεν ισχύει) ότι «πρέπει» ως μητέρες να ανακατευόμαστε στις ζωές των παιδιών μας εφόρου ζωής. Δεν έχουμε μέτρο … βέβαια δε έχουμε μέτρο και σε άλλα θέματα αλλά δεν είναι του παρόντος.

Κλασικό θέμα συζήτησης πεθεράς νύφης είναι ποια από τις δυο κάνει κάτι καλύτερο, μπορεί να είναι για μαγειρική – για το μεγάλωμα των παιδιών για το οτιδήποτε, δεν πρόκειται ποτέ να τα βρουν και το χειρότερο θα είναι ότι θα ζητήσουν την γνώμη του γιου-άντρα! Εδώ θα βρεθεί σε τρομερό δίλημμα .. ποια πλευρά πρέπει να πάρει? Της γλυκιάς μητέρας-πεθεράς ή της γυναίκας του? Εγώ στη θέση του θα έπαιρνα τη μεριά της γυναίκας του … η κρεβατομουρμούρα δεν παλεύεται και το λέω εγώ που είμαι γυναίκα!

Πολύ συχνά συναντάμε και την φαρμακόγλωσσα πεθερά, είναι η γυναίκα που και στην καθημερινή της ζωή δεν μπορεί να βρει ή να πει κάτι καλό για κανέναν και ειδικά για τη νύφη της που θα της σούρει τα χειρότερα! Εδώ είναι να μην τύχει και η νύφη να είναι τσούχτρα, γιατί τότε τον γιο-σύζυγο δεν τον σώζει τίποτα, μόνο τα βουνά και τα λαγκάδια. Συνδυασμός που σκοτώνει είναι να είναι η μαμά-πεθερά χωρισμένη και να ζει με την κόρη-κουνιάδα, που εννοείται είναι ελεύθερη και είναι κελεπούρι για όλους τους άντρες (αλλά που δυστυχώς δεν βρίσκει κάποιον άξιο για τα δικά της υψηλά στάνταρ). Αυτή τη νύφη πρέπει να την κλαίτε και να την λυπάστε γιατί τα χτυπήματα θα είναι από πολλές πλευρές… είναι η ίδια περίπτωση που όταν πας να νοικιάσεις σπίτι και ρωτάς τον ιδιοκτήτη εσείς που μένετε και η απάντηση που παίρνετε είναι μα φυσικά από πάνω και στις δύο περιπτώσεις τρέχετε μακριά.

Πεθερά ανακατώστρα, εδώ τι να πούμε … όλα την ενοχλούν και όλα την πειράζουν με αποτέλεσμα να θέλει όλα να τα αλλάξει και σε όλα να πει την γνώμη της. Συγνώμη κυρία μου αλλά δεν ζήτησε κανείς την άποψη σας και τις «αγνές σας προθέσεις».

Δε θέλω να γίνομαι αφοριστική με τις πεθερές, υπάρχουν σίγουρα και αυτές που ασχολούνται τόσο όσο και που δεν ενοχλούν (μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού…χαχαχα). Όσες έχουν γιους θα τους πρότεινα όσο είναι μικρά τα αγόρια τους, να προσπαθήσουν να απαγκιστρωθούν από το οιδιπόδειο, ώστε να βοηθήσουν τις μελλοντικές τους νύφες και τις μεταξύ τους σχέσεις! Εγώ ήδη το επεξεργάζομαι – το προτείνω και για εσάς (ευτυχώς έχω και κόρη … τουλάχιστον ο γαμπρός μου θα με λατρεύει χαχα)!