Στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο κάθε Κυριακή να μαζεύεται η οικογένεια για το παραδοσιακό κυριακάτικο τραπέζι!

Όλα τα τραπέζια ξεκινάνε με φιλιά και αγκαλιές και καταλήγουν σίγουρα με φωνές και ενίοτε με τσακωμούς. Το κλείσιμο του κυριακάτικου τραπεζιού τους βρίσκει πάλι όλους αγκαλιασμένους και εν συνεχεία κλείνουν το επόμενο σουαρέ!

Υπάρχουν πολλών ειδών χαρακτήρων που θα συναντήσεις σε αυτά τα οικογενειακά τραπέζια! Ας ξεκινήσουμε με την οικοδέσποινα, που έχει το άγχος να είναι όλα τέλεια, να φάνε όλοι από το φαγητό της και να είναι γενικά όλοι ικανοποιημένοι, κάτι το οποίο είναι αδύνατον μιας και πάντα θα βρεθεί αυτός ο κάποιος που θα διαμαρτυρηθεί για κάτι (στην Ελλάδα βρισκόμαστε άλλωστε)! Σε όλα τα τραπέζια θα ακούς φωνές, κάποιες πιο δυνατές και κάποιες πιο φιλικές, υπάρχει όμως εκείνη η συγκεκριμένη φωνούλα, που σου τρυπάει το τύμπανο με την ένρινη συνήθως χροιά της και ανήκει σε εκείνον που επιμένει ότι αυτός ξέρει τα πάντα! Άμα ανοίξεις την εγκυκλοπαίδεια στη λέξη φωτεινός παντογνώστης σίγουρα θα βρεις τη φωτογραφία του συγκεκριμένου ατόμου!

Κάποια στιγμή η συζήτηση θα φθάσει στο κλασικό αγαπημένο θέμα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στην πολιτική και ειδικότερα στα κόμματα, εκεί σίγουρα θα υπάρχει διαφωνία για το ποια κομματική παράταξη είναι καλύτερη, ποια έχει προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και θα καταλήξουν σίγουρα να συζητάνε για το ένδοξο ΠΑΣΟΚ, τον πράσινο ήλιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που γέμιζε με κόσμο την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Πεδίον του Άρεως σε αντίθεση με τους νέους ηγέτες (τους ποιους;). Εκεί που η συζήτηση θα ανάψει, θα βρεθεί κάποιος ειρηνοποιός, ο οποίος θα φέρει την γαλήνη και την ισορροπία, με κάποιο ανέκδοτο, στο τραπέζι και ήσυχα ήσυχα θα φάνε ανενόχλητοι το κατσικάκι τους! Θέμα Ποδόσφαιρο και αθλητικές ομάδες, όπως και με την πολιτική άλλο ένα θέμα που κάνει τζιζ και ξέρεις ότι μυρίζει μπαρούτι.

Κυριακάτικο τραπέζι: Αυτό το βάσανο!

Σίγουρα θα ανάψουν τα αίματα, για το ποιος έχει καλύτερο ροστερ, αν είναι πουλημένη η διαιτησία, αν τα δίνεις στην διαιτησία και όλα αυτά τα ωραία και ενδιαφέροντα, που πολλές φορές γίνονται με την τηλεόραση στη διαπασών (και Dolby surround) γιατί είναι το ματς του αιώνα (Αμφιλοχιακός-Κάτω Ραχούλα)! Μη σου τύχει σε γάμο να παίζει η ομάδα σου … δεν θα αγχωθείς έχεις το κινητό για να το δεις! Σε άλλο σημείο του τραπεζιού συνήθως μαζεύονται οι γυναίκες για το συνηθισμένο σου σου ή αλλιώς κοινωνικό σχόλιο, μη πάει το μυαλό σας στο κουτσομπολιό … ΠΟΤΕ! Αν κάτσεις 5 – 10 λεπτά σε μια γωνία θα μάθεις για όλο το σοι (και όχι μόνο), ποιος παντρεύτηκε, ποιος περιμένει παιδί, ποιος πάχυνε κτλ κτλ. Αυτά τα 5-10 λεπτά αρκούν, δεν θες παραπάνω και είσαι ενημερωμένος για τα βασικά θέματα του σογιού!

Πάντα υπάρχει αυτή η θεία, η γιαγιά ή έστω μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, που θα αρχίσει τις ενοχλητικές και συνήθως αδιάκριτες ερωτήσεις. Εσύ χρυσό μου πότε θα παντρευτείς; Θα μείνεις στο ράφι … βιάσου … δεν είσαι πια νέα … τα χρόνια τρέχουν, άντε κάνε και εσύ κανένα παιδάκι όσο ζω να το χαρώ και εγώ! Εσύ σε αυτές τις καταστάσεις απλά χαμογελάς με αυτό το χαμόγελο του ηλίθιου και από μέσα σου βράζεις και αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκες σε αυτό το τραπέζι, γνωρίζοντας βέβαια ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί στο επόμενο get-together (το ομιλώ και το αγγλικό … αμ πώς;!)

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να πας σε τραπέζι και να είναι η κλασική κυρία με τα λίγο παραπανίσια κιλά, που δεν τρώει τίποτα, γιατί κάνει δίαιτα αλλά γραμμάριο δεν χάνει αντιθέτως βάζει … εδώ κολλάει το Σούζυ τρως! ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΡΩΣ!. Πάντα θα υπάρχει κάποια άλλη νοικοκυρά, που θα μαγειρεύει διαφορετικά το ίδιο πιάτο, και εννοείται το δικό της θα είναι καλύτερο, πιο υγιεινό κτλ κτλ και που θα επιμένει άμα δοκιμάσεις το δικό μου δεν πρόκειται να ξαναφάς άλλο ποτέ! Πιστεύω αυτή η γυναίκα είναι σίγουρα παντρεμένη με τον κύριο φωτεινό παντογνώστη και κάνουν ταίριασμα φανταστικό … άμα τους δείτε να έρχονται μαζί πήγαινε να κάτσεις στο παιδικό τραπέζι θα περάσεις σίγουρα καλύτερα!

Οι μικρές αυτές φωνούλες των παιδιών θα σου ζεστάνουν την καρδούλα, ωχ λάθος δεν γράφουμε για παραμύθια αλλά για αληθινά γεγονότα! Ήθελες να το παίξεις αστείος λέγοντας την τετριμμένη ατάκα «εγώ θα κάτσω με τη νεολαία, αλλά σου γύρισε μπούμερανγκ! Εντάξει στο παιδικό τραπέζι (που βρίσκεται πάντα στην ακρούλα) θα τσακωθούν σίγουρα μεταξύ τους τα παιδάκια, θα γκρινιάξουν ότι δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο φαγητό, θα φωνάζουν θέλουμε να παίξουμε κτλ κτλ