Σάλος προκλήθηκε από τις καταγγελίες με τον ανταποκριτή «φάντασμα» της ΕΡΤ στη Ρωσία Αχιλλέα Πατσούκα, που εμφανιζόταν στον «αέρα» της κρατικής τηλεόρασης όχι από τη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά από το… σπίτι του στην Κυψέλη!

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία ανέφερε: «Η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στη Ρωσία ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;».

 

Ωστόσο φέρεται ότι ο Αχιλλέας Πατσούκας έχει υποβάλλει την παραίτηση.

Στο μεταξύ για σοβαρές παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι υπόλογα κατά την ΕΣΗΕΑ επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Συγκεκριμένα το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κινήθηκε αυτεπάγγελτα και έχει συγκροτήσει φάκελο με σοβαρές παραβιάσεις. Πειθαρχικά ελεγκτέοι φέρεται να είναι οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Ζούλας, πρόεδρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, Φώτης Καναράκης, γενικός διευθυντής Ειδήσεων Ενημερωσης, ΓιάννηςΤρουπής, διευθυντής Ειδήσεων και Άννα Παπασωτηριου, υπεύθυνη τμήματος εξωτερικών ειδήσεων, θεωρητικά άμεση προϊστάμενη του Πατσούκα. Να σημειωθεί ότι για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την κρατική τηλεόραση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αχιλλέας Πατσούκας είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του για το γεγονός πως βρισκόταν στην Ελλάδα, μετά τον COVID, εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Ωστόσο δεν αρνήθηκε την πρόταση να εμφανίζεται ως «ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα». Επιπλέον οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Ενημέρωσης ήξεραν που ακριβώς βρισκόταν ο δημοσιογράφος. Έτσι έδιναν την έγκριση για να βγει στον αέρα ενώ επιπλέον  φρόντιζαν για να βγει η σύνδεση στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ανέλαβε, με την παραίτησή του την ευθύνη για ό,τι του αναλογεί. Κανείς άλλος;