Ορισμένοι αρρωσταίνουμε συνεχώς από αναπνευστικές λοιμώξεις, άλλοι από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, άλλοι από ποικιλία ετερόκλητων μεταξύ τους φλεγμονών, ενώ άλλοι προσβάλλονται από κάθε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων όπως είναι τοξικά ένζυμα και καθηλωμένα κύτταρα άμυνας που ευρίσκονται στις πύλες εισόδου των παθογόνων μικροοργανισμών, τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αί-μα, τα αντισώματα.

Γιατί αρρωσταίνουμε συνέχεια – συνήθη αίτια:

1. ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ:  Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων και την προστασία των ιστών. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων όπως η περιβαλλοντική Θερμοκρασία, η ηλικία, η διατροφή, τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα και μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια μόνο στο πλαίσιο της σωστής παθολογικής εξέτασης, ιδιαίτερα όταν δεν λειτουργούν σωστά τα νεφρά, το αντανακλαστικό της δίψας ή σε περιπτώσεις χρόνιας φαρμακοθεραπείας. Εάν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα νερού, αναπόφευκτη συνέπεια είναι η αφυδάτωση, η οποία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για φλεγμονές, ιδιαίτερα ουρολοιμώξεις.

2. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 0 άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, όμως, οι βλαπτικές ουσίες, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πολλαπλασιάζονται. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου. Η διαταραχή επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα, της πτώσης του οξυγόνου του αίματος, της διόδου των τοξινών από την καύση στο αίμα και της δυσλειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων.

3. Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ Η άσκηση οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. Η κίνηση μπορεί να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας όπως είναι η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου. Η άσκηση υπό το φως του ήλιου το πρωί εφοδιάζει το σώμα με βιταμίνη D, που συντελεί στη σωστή άμυνα.

4.0 ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ 0 ύπνος είναι σημαντικός για την ομαλοποίηση της έκκρισης ορμονών και τη σωστή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων που επιτελούνται στο σώμα. Η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου, η αποχή από ηλεκτρονικές συσκευές κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, η μείωση έκθεσης στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, η εξασφάλιση αθόρυβου και με επαρκή συσκότιση υπνοδωματίου, το σωστό στρώμα, η αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού, ποτών τύπου κόλα, αλκοόλ είναι σημαντικά για τον σωστό ύπνο.