Το Πάσχα είθισται να βρισκόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα προκειμένου να ανταλλάξουμε ευχές για το Χριστός Ανέστη. Όμως δε μένουμε εκεί. Εθιμοτυπικά στήνονται μεγάλα τραπέζια για να εορταστεί η Ανάσταση του Κυρίου και όλοι να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά. Όμως πέφτουμε στην παγίδα και νομίζουμε ότι δεν… χορταίνουμε! Προσοχή λοιπόν. Αυτές είναι οι εννέα συμβουλές για να μην παχύνετε!

Ι. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ εθιμοτυπικά το βράδυ τρώμε μαγειρίτσα. Πρέπει να καταναλώσετε ένα πιάτο μαγειρίτσα με μία φέτα ψωμί, σαλάτα και 2-3 ελιές. Καλό είναι να αποφύγετε την κατα-νάλωση αβγού, διότι θα δυσκολέψει την πέιμη του γεύματος. Δεν πρέπει να κάνετε υπερβολές στο γεύμα σας. Η μετάβαση από τη νηστεία στο κυριακάτικο τραπέζι πρέπει να είναι ομαλή.

2. ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ μη μείνετε νηστικοί, για να φάτε περισσότερο το μεσημέρι. Καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι με μία μικρή φέτα τσουρέκι, αφού αποτελεί ένα από τα εδέσματα των ημερών.

3. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ και τους φυσικούς χυμούςγια το ενδιάμεσο γεύμα, τα οποία θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό και θα σας ενυδατώσει αλλά και θα προκαλέσει τον κορεσμό του στομάχου. Τέλος, μην ξεχνάτε και το τσάι.

4. ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ. Μία σημαντική συμβουλή είναι να μην τσιμπολογάτε. Προσέξτε να γεμίσετε ένα πιάτο με σαλάτα και να καταναλώσετε πρώτα αυτήν, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος.’Επειτα, το κρέας που θα επιλέξετε φροντίστε να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Ανάμεσα σε αρνάκι και κατσικάκι αυτό που μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσικάκι. Το αρνί προσφέρει 374 Θερμίδες / 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 Θερμίδες / 100 γραμμάρια. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινων αβγών, διότι περιέχουν αρκετή ποσότητα χοληστερόλης και μαζί με τα κρέατα η πρόσληψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Πάσχα: Προσοχή στη διατροφή!

5. ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ καλό είναι να περιοριστείτε σε μία ατομική σαλάτα ή ένα ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με 1-2 φρυγανιές ή ένα φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα με 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά ή βρόμη.

6. ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ μπορείτε να καταναλώσετε 2-3 αβγά. Επίσης, προσοχή πρέπει να δώσετε και στην κατανάλωση του τσουρεκιού, το οποίο παρέχει 260-300 θερμίδες. Καλό είναι να περιοριστείτε σε μία φέτα την ημέρα για 2-3 φορές.

7. ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. ‘Ενα με δύο ποτηράκια κρασί μόνο καλό μπορεί να σας κάνει, αλλά πρέπει να αρκεστείτε σε αυτά. Μέτρον άριστον.

Πάσχα: Ναι σε προσεκτική διατροφή

8. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων και να περιοριστείτε στην κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων.

9. ΤΕΛΟΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ πρέπει να ξαναγυρίσετε σε ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο έτσι ώστε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας.