Οι έννοιες των πασχαλινών και των διακοσμημένων αυγών  είναι στενά συνδεδεμένες με το Πάσχα αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η αγορά βαφής κάθε χρόνο είναι και πιο ακριβή. Φέτος, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα βάφοντας το καφέ ή άσπρο αβγό σας με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή μέσω των τροφίμων που έχετε ήδη στο ψυγείο ή στο ντουλάπι σας.

Είτε προτιμάτε τη ρουστίκ εμφάνιση του εξοχικού σας είτε θέλετε να διατηρήσετε στο σπίτι σας μια πιο φυσική διακόσμηση, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για το πώς να βάψετε τα πασχαλινά αβγά σας με φυσικές βαφές εμπνευσμέ-νοι από τα χρώματα της εποχής.

Τα υπόλοιπα είναι στην επιλογή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να διασκορπίσετε τις βαμμένες αυτές δημιουργίες σας στην αυλή σας με σκοπό την πραγματοποίηση του κυνηγιού πασχαλινών αβγών ή να τις τοποθετήσετε ως διακοσμητικό στοιχείο στο τραπέζι σας.

Πάσχα: Πώς να βάψετε τα αυγά σας φυσικά!

Αναμείξτε 1 λίτρο νερό και 2 κουταλιές λευκό ξίδι σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Αφήστε το μείγμα να βράσει και έπειτα προσθέστε τα συστατικά της βαφής σας για κίτρινα, μπλε, ροζ ή πορτοκαλί αβγά (συστατικά που αναφέρονται παρακάτω!) και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε για 30 λεπτά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Σουρώστε τη βαφή πριν προσθέσετε τα αβγά. Μόλις στραγγίξετε τη βαφή, προσθέστε τα αβγά και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Για ένα πιο έντονα χρωματισμένο αβγό, αφήστε το να μουλιάσει περισσότερο. “Οταν το αβγό φτάσει στο επιθυμητό χρώμα, απομακρύνετέ το από τη βαφή με λαβίδες και σκουπίστε το με χαρτοπετσέτες.

• ΡΟΖ ΑΒΓΑ (ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ) Προσθέστε τέσσερα φλιτζάνια ψιλοκομμένων παντζαριών στο μείγμα και αφήστε τα να μουλιάσουνγια 30 λεπτά.  Σουρώστε τη βαφή και, αφού τοποθετήσετε τα αβγά σε αυτή, αφήστε τα να παραμείνουν για 30 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε να είναι το χρώμα τους.

• ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΒΓΑ (ΦΛΟΥΔΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ) / Προσθέστε 4 φλιτζάνια από τον εξωτερικό φλοιό κίτρινων κρεμμυδιών στο μείγμα.  Σιγοβράστε για 30 λεπτά, στραγγίξτε και έπειτα προσθέστε τα αβγά και αφήστε τα να παραμείνουν στη βαφή για 30 λεπτά.

• ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΒΓΑ (ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ) Προσθέστε 3 κουταλιές κουρκουμά στο βραστό νερό. /Σιγοβράστε για 30 λεπτά, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και βυθίστε τα αβγά μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή απόχρωση. (Δεδομένου ότι ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τον χρωματισμό του δέρματος, καλή θα ήταν η χρήση λαστιχένιων γαντιών στον χειρισμό κίτρινων αβγών).

• ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΑΒΓΑ (ΛΑΧΑΝΟ) / Προσθέστε 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κόκ-κινο ή μοβ λάχανο στο μείγμα. Σιγοβράστε για 30 λεπτά, στραγγίξτε και αφήστε τα αβγά να μουλιάσουν όλη τη νύχτα με σκοπό μια πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση.

• ΣΚΟΥΡΟ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΑΒΓΑ (ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ)  Προσθέστε 4 φλιτζάνια βατόμουρα στο
μείγμα.  Σιγοβράστε για 30 λεπτά, στραγγίξτε και αφήστε τα αβγά να παραμείνουν στη βαφή για 30 λεπτά ή περισσότερο για βαθύτερους τόνους του μπλε.

Δείτε ένα βίντεο στο youtube για επιπλέον τρόπους!