Οι επιστήμονες λένε ότι η προσθήκη μόλις 10 λεπτών άσκησης την ημέρα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία!  Επιπλέον, η άσκηση είναι πιο σημαντική καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, επειδή μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ένα είδος άσκησης που να ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες περπατούν κατά μέσο όρο περίπου5 ώρες περισσότερο από τις γυναίκες. Ωστόσο όλοι μπορούμε να βρούμε 10 λεπτά την ημέρα του για να ασκηθούμε. Και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να παρατείνει τη ζωή σας.

Οι επιστήμονες είπαν ότι εάν οι ενήλικες ηλικίας 40 έως 85 ετών ασχολούνταν με μόλις 10 επιπλέον λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, θα γλίτωναν 110.000 θανάτους το χρόνο.

Όχι βέβαια ότι πρέπει να σταματήσεις στα 10 λεπτά.

Αν οι ίδιες ομάδες αύξαναν την άσκησή τους κατά 20 λεπτά, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 209.459 και 30 λεπτά θα μπορούσαν να αποτρέψουν 272.297 θανάτους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η τακτική άσκηση ωφελεί σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα μας. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η άσκηση μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας, την αίσθηση ευεξίας και την ποιότητα ζωής.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μας προστατεύσει από τις φυσικές σωματικές επιπτώσεις της γήρανσης. Στα 30 μας, όλοι αρχίζουμε να βιώνουμε κάποιο επίπεδο μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία που ονομάζεται σαρκοπενία.

Αν είμαστε ενεργοί καθημερινά, χάνουμε λιγότερα, αλλά αν είμαστε αδρανείς, μπορούμε να χάσουμε κατά μέσο όρο το 3 έως 5 τοις εκατό της μυϊκής μας μάζας ανά δεκαετία. Η διατήρηση μιας υγιούς μυϊκής μάζας για την ηλικία μας είναι το κλειδί για την πρόληψη των πτώσεων και του ανθυγιεινού σώματος, καθώς και για την αύξηση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας.

Αφιερώστε χρόνο για γυμναστική

Το να ξεπεράσετε το διανοητικό εμπόδιο της «χρήσης» 30 ολόκληρων λεπτών για προπόνηση μπορεί να είναι σημαντικό. Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται στο να χρειάζονται 30 λεπτά κίνησης κάθε μέρα. Μάλιστα, αν δεν μπορούν να τα αφιερώσουν ολόκληρα για οποιονδήποτε λόγο, θα καταλήξουν να μην κάνουν τίποτα.

Αυτή η μελέτη που συνδέει την κίνηση και τη μακροζωία είναι μια καλή υπενθύμιση ότι κάποιο είδος άσκησης ή λειτουργικής κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα.