Μία νέα τοιχογραφία με τίτλο «Η Σιωπηλή Διαμαρτυρία της Άγαλμα της Ελευθερίας» έχει γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας πολυσυζητημένες αντιδράσεις τόσο στη Γαλλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο, που φιλοτέχνησε η Ολλανδή καλλιτέχνις Judith de Leeuw, παρουσιάζει την Lady Liberty να καλύπτει το πρόσωπό της με τα χέρια και τη φλόγα της να ακουμπά στο στήθος της — μια συμβολική απεικόνιση ντροπής και απογοήτευσης.

Η τοιχογραφία βρίσκεται στη πόλη Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας, μια πόλη με ισχυρή μεταναστευτική παρουσία, όπως σημειώνει και η ίδια η δημιουργός. Η ολοκλήρωσή του διήρκησε έξι ημέρες και παρουσιάστηκε συμβολικά λίγο πριν την 4η Ιουλίου, εθνική εορτή των ΗΠΑ.

«Οι αξίες που κάποτε αντιπροσώπευε το άγαλμα — ελευθερία, ελπίδα, δικαίωμα στην ατομικότητα — έχουν χαθεί για πολλούς», δήλωσε η de Leeuw.

Ιστορική Αναδρομή: Η Προέλευση του Αγάλματος της Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή αλλιώς La Liberté éclairant le monde, αποτελεί σύμβολο δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο καλλιτέχνη Auguste Bartholdi και χρηματοδοτήθηκε από τον πολιτικό Édouard de Laboulaye. Παραδόθηκε επισήμως στον Αμερικανό υπουργό στο Παρίσι στις 4 Ιουλίου 1880 και αποκαλύφθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 28 Οκτωβρίου 1886, με αφορμή την 100ή επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Διαδικτυακή Έκρηξη & Πολιτική Κόντρα

Το έργο της de Leeuw έχει ήδη προβληθεί από πάνω από 18 εκατομμύρια χρήστες στο X (πρώην Twitter), ενώ έχει καλυφθεί από μεγάλα αμερικανικά μέσα όπως το USA Today και το CBS. Η απήχηση ήταν άμεση και πολωμένη:

  • Αμερικανοί συντηρητικοί χαρακτήρισαν το έργο «ντροπιαστικό» και «προσβολή για την Αμερική».
  • Άλλοι χρήστες σχολίασαν πως «αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει πώς νιώθουν πολλοί Αμερικανοί: ντροπή και απογοήτευση».

Ένας χρήστης έγραψε:

«Θα έπρεπε να πάρουν πίσω το πραγματικό άγαλμα. Δεν το αξίζουμε πια.»

Κάλεσμα για Επιστροφή: Η Πολιτική Διάσταση

Η τελευταία αυτή ατάκα φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις δηλώσεις του Γάλλου ευρωβουλευτή Raphaël Glucksmann, ο οποίος τον Μάρτιο πρότεινε την επιστροφή του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Γαλλία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ πλέον δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες που ενέπνευσαν την αρχική δωρεά:

«Το προσφέραμε ως δώρο, αλλά πλέον το περιφρονείτε. Οπότε, ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψει σπίτι.»

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Λευκό Οίκο. Η εκπρόσωπος Karoline Leavitt απάντησε:

«Αν δεν υπήρχαν οι ΗΠΑ, οι Γάλλοι θα μιλούσαν Γερμανικά σήμερα.»

Νέο Άγαλμα της Ελευθερίας: Ανδρική Εκδοχή από Τιτάνιο;

Παρά την πολιτική διαμάχη, το γαλλικό εργαστήριο γλυπτικής Atelier Missor ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας, πιο ανδρικής εκδοχής του Αγάλματος της Ελευθερίας, κατασκευασμένης από τιτάνιο για «να αντέξει εκατομμύρια χρόνια».

Η πρόταση έγινε viral, με τον Elon Musk να σχολιάζει: «Φαίνεται εντυπωσιακό.»

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του έργου παραμένει αβέβαιη, καθώς το εργαστήριο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ειδικά μετά το φιάσκο με ένα άγαλμα της Ιωάννας της Λορένης, που ακυρώθηκε από τον Δήμο Νίκαιας λόγω παρατυπιών.

Η Lady Liberty ίσως να μην επιστρέψει σύντομα στη Γαλλία, αλλά το παγκόσμιο ενδιαφέρον γύρω από την καλλιτεχνική και πολιτική της σημασία αναζωπυρώνεται. Η νέα τοιχογραφία, οι φωνές για επιστροφή, αλλά και το φιλόδοξο σχέδιο για το νέο άγαλμα αποτελούν σημεία των καιρών — όπου τα σύμβολα ελευθερίας επαναξιολογούνται και επανερμηνεύονται από τις κοινωνίες που τα φιλοξενούν.

ΠΗΓΗ: Euronews

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά φορμάτ πίσω από επιτυχίες της ελληνικής TV: Οι σειρές που δεν είναι… ακριβώς ελληνικές

Ο Brad Pitt απαιτεί να δει τα ιδιωτικά μηνύματα της Angelina Jolie στη νέα νομική μάχη για το Château Miraval

Εβελίνα Νικόλιζα: «Ο Λιάγκας είπε να κάνω μόκο – Κανείς δεν αντέδρασε!». Σχόλια-φωτιά για την τηλεόραση