Στην Ελλάδα, και όχι μόνο, υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που πιστεύει στο μάτι, στην κακή ενέργεια, στη βασκανία, στη γλωσσοφαγιά και γενικά σε μια αίσθηση ότι κάποιος θέλει το κακό του. Πόσες φορές έχουμε πει όλοι μας «νομίζω ότι κάποιος με έχει ματιάσει» και να προσπαθείς να βρεις κάποιον να σε ξεματιάσει.

Να ξέρετε το ποιηματάκι του ξεματιάσματος μπορείτε να το μάθετε από το αντίθετο φύλο, μου έχουν πει δε γνωρίζω από προσωπική εμπειρία. Γενικά το μάτι το πιστεύει και η εκκλησία και υπάρχει και ευχή για τη βασκανία,

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. Δόξα σοί ὁ Θεός ἠμῶν, δόξα σοί. Βασιλεῦ οὐράνιε, παράκλητε, τό Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρός τῶν ἀγαθῶν καί ζωῆς χορηγός, ἐλθέ καί σκήνωσον ἐν ἠμίν, καί καθάρισον ἠμᾶς ἀπό πάσης κηλίδος, καί σῶσον, Ἀγαθέ, τάς ψυχᾶς ἠμῶν. Δόξα Πατρί, καί Υἱῶ καί ἁγίω Πνεύματι. Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰώνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν

Γενικά, δεν ξέρω αν πιστεύω στο μάτι 100% αλλά πιο πολύ στην κακή ενέργεια κάποιων τοξικών ανθρώπων, που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δική τους ζωή και όλη μέρα μπορούν και ασχολούνται με τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Μάλλον γίνεται μέρος της ζωής τους και από αυτό τρέφονται και κατά επέκταση μέσα από αυτό ζουν.

Θέλουν να ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν, κλασσικό παράδειγμα ήταν και η Κα Κόλλια, αν και δεν πιστεύω τόσο να ήθελε το κακό των άλλων όσο περισσότερο να ενημερώνεται σε κοινωνικό επίπεδο (σίγουρα) για το τι κάνουν οι άλλοι στις ζωές τους.

Με τον άντρα μου γενικά διαφωνούμε με το θέμα «μάτι» μιας και δεν πιστεύει και ούτε μπορεί να καταλάβει, πως μπορεί κάποιος να σε επηρεάσει αρνητικά. Δεν μιλάμε να θέλει κάποιος το κακό σου, αλλά υπάρχει κόσμος, που ζηλεύει με την χαρά του άλλου και μπορεί έστω και στιγμιαία να σκεφτεί αρνητικά.

Αυτή την αρνητική ενέργεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη νοιώθεις. Εγώ τουλάχιστον τη νοιώθω! Εντάξει δεν κυκλοφορώ με ματάκια πάνω μου, ούτε φοράω το εσώρουχο μου ανάποδα, αλλά δεν θα έβλεπα με κακό μάτι να κυκλοφορώ με λίγες σκελίδες σκόρδο πάνω μου έτσι για το μάτι. Το σκόρδο να είστε σίγουροι θα κάνει δουλίτσα, δε θα θέλει κανείς να σας πλησιάσει!

Πάντως μου έχει τύχει πάμπολλες φορές με συγκεκριμένο άτομο, που όταν του λέω κάτι καλό και θετικό για εμένα ή την οικογένειά μου, παίρνει ένα συγκεκριμένο ύφος (μισό ξινίλας-χαράς συνήθως, δε μπορώ να το εξηγήσω θα πρέπει να το δείτε) και μετά από λίγο κάτι συμβαίνει … τώρα πείτε μου είναι τυχαίο να συμβαίνει τις περισσότερες φορές? Μπορεί να μην είναι μάτιασμα απλά να είναι μαυρόγατα … όλα είναι από ποια οπτική γωνία θα το δεις!

Γενικά το θέμα έχει πολλές παραμέτρους αλλά εμείς το βλέπουμε από την πιο χιουμοριστική του πλευρά και εννοείται δεν κολλάμε σε τέτοια θέματα, γιατί κάποιοι όντως μπορεί να πιστεύουν ότι όλη μέρα κάποιος τους ματιάζει και αυτό κάνει κακό στην καθημερινή τους ζωή. Δεν ζουν! Όλα θέλουν ένα μέτρο!