Κατά το καλοκαίρι κάποιοι γονείs καταφεύγουν στα καλοκαιρινά σχολεία, είτε σαν λύση ανάγκηs όταν αυτοί εργάζονται είτε γιατί πιστεύουν ναι καλύτερο για τα παιδιά τους να έχουν απασχόληση, ένα πρόγραμμα, παρά να είναι στο σπίτι και να μην ξέρουν τι να κάνουν. Και η αλήθεια είναι πως αυτά είναι μια καλή αφού παρέχουν ασφάλεια, φροντίδα, καθαριότητα και φυσικά ένα πρόγραμμα μαθημάτων προσαρμοσμένο στις ανάγκεs κάθε παιδιού. Όμωs είναι αυτό που Θέλετε για τα παιδιά σας τους μήνεs που θεωρητικά Θα πρέπει να ξεκουράζουν το μυαλουδάκι τους από κάθε μάθημα;

Ανάγκη για χαλάρωση και δισσκέδαση

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικεs έχουν ανάγκη από χαλάρωση και διασκέδαση. Εάν τα παιδιά μένουν στο σπίτι ή στους παππούδες, ας προσέξουμε να μην περνούν όλο τον χρόνο τους μπροστά στη τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μπορούμε λοιπόν να φροντίσουμε να εμπλουτίσουμε το καθημερινό τους πρόγραμμα με διαφορετικέs και ποικίλεs δραστηριότητεs που Θα τα απασχολήσουν δημιουργικά και Θα αποφύγουμε το γνωστό φαινόμενο «τηs βαρεμάραs και τηs ιδιοτροπίαs».

Εισηγήσειs για δραστηριότητεs

Κάποιες εισηγήσειs γιο δραστηριότητεs τις οποίεs μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και μπορούν να βοηθήσουν, είναι: Να φτιάξουμε μια καλοκαιρινή γωνιά σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο, τοποθετώνταs ένα μικρό αντίσκηνο, ένα μικρό πλαστικό τραπέζι και καρέκλεs. Να τους αγοράσουμε καινούρια χρώματα, νερομπογιέs, μεγάλα χρωματιστά χαρτόνια. Να αγοράσουμε μια ποδιά του ζωγράφου. Να τους δώσουμε παιχνίδια που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και απαιτούν τη χρήση τηs φαντασίαs. Να του δώσουμε κούκλες, αυτοκινητάκια.  Να του αγοράσουμε καινούργια παραμύθια ή βιβλία. Να προσκαλέσουμε κάποιο φίλη ή φίλη. Να τους αναθέσουμε ευθύνες σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού ανάλογα με την ηλικία.

Κάντε πράγματα μαζί

Τώρα που τα παιδιά μαs δεν έχουν μαθήματα και είμαστε όλοι πιο χαλαροί, είναι ευκαιρία να κάνουμε πραγματα μαζί.Να περπατήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο. να κολυμπήσουμε, να πάμε σινεμά. να φτιάξουμε ένα φαγητό ή γλυκό, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να ακούσουμε μουσική. Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι το καλοκαίρι είναι ευκαιρία και για λίγο διάβασμα, ιδιαίτερα εάν το παιδί έχει κάποιεs δυσκολίεs. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για χαλάρωση και για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Είναι ευκαιρία για να ακούσουμε το παιδιά μας και να τους μιλήσουμε για να μπορέσουν και αυτά να μας ακούσουν και να μας μιλήσουν. Είναι ευκαιρία να κάνουμε το παιδιά μας να νιώσουν καλά μαζί μαs και να θέλουν να προσπαθήσουν. Τότε μπορούμε να τα βοηθήσουμε να δυναμώσουν και μαθησιακά μέσα από τρόπουs διασκεδαστικούs και δημιουργικούs, που δεν Θα τουs θυμίζουν σχολικό πρόγραμμα.