Ιδρωμένα πόδια μπορεί να εμφανιστούν εάν το άτομο πάσχει από υπεριδρωσία ή από την ασθένεια των αθλητών, από την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από το έντονο stress.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στα βακτήρια του δέρματος, τα οποία διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ συνήθως ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το τι Θεωρείται φυσιολογική εφίδρωση, αλλά αν παρατηρείτε ότι ενοχλείστε από την εφίδρωση, υπάρχει πιθανότητα η εφίδρωσή σας να είναι περισσότερη απ’ το φυσιολογικό.

Παρότι γνωρίζουμε πως ο ιδρώτας προκαλείται ασυνείδητα από τις αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος, ο ακριβής λόγος της υπερβολικής εφίδρωσης παραμένει άγνωστος. Τα καλά νέα είναι ότι εάν υιοθετήσουμε σωστές καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορεί να γίνει αρκετά απλή, γρήγορη και αποτελεσματική.

Τι να κάνετε με τα ιδρωμένα πόδια

Συγκεκριμένα τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι: » Αποφύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσουν σε φωτεινό σημείο και μετά από πέρας αυτών των ωρών να τοποθετούνται στην παπουτσοθήκη.  Καλό Θα είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. » Πάντα να φοράτε τα παπούτσια σας με καθαρά πόδια, τα οποία έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουν στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπο-ρείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.

Οφείλετε να πετάξετε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.»

Πρέπει καθημερινά να αλλάζετε τις κάλτσες. Σε σοβαρές περιπτώσεις,  το να αλλάζετε κάλτσες δυο με τρεις φορές μέσα στην ημέρα και να τις αντικαθιστάτε με νέες και καθαρές που μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. »Χρησιμοποιήστε αποσμητικά σπρέι υποδημάτων σε καθημερινή βάση, πριν φορέσετε τα παπούτσια σας. Προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από την εφίδρωση και την κακοσμία, καταπολεμώντας παράλληλα  τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό των υποδημάτων. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων. 11 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές κάλτσες, που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και. εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η κακοσμία.