Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα, από αφυδάτωση λεως υπερμελάγχρωση, ακόμα και πρόωρη γήρανση.

Μάλιστα οι θερμικές ανοχές αντρών και γυναικών διαφέρουν, με τις γυναίκες να είναι λιγότερο ανθεκτικές.

Δέρμα: Αφυδάτωση και αναπλήρωση

Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που προκαλεί ο ζεστός καιρός είναι η επιτάχυνση της απώλειας νερού από το σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό (οπότε και επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα), κνησμώδες, Θαμπό και ανώμαλο. Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να γίνουν πιο αισθητές, ενώ μαύροι κύκλοι κάνουν την εμφάνισή τους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, τα χείλη αρχίζουν να σκάνε καθώς δεν έχουν αδένες έκκρισης σμήγματος, ξεφλουδίζουν και σπανιότερα αιμορραγούν και πονάνε» σύμφωνα με δερματολόγους.

Η πρόσληψη μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού από τις συνήθεις είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της αφυδάτωσης και των συνεπειών της, σε συνδυασμό με την κατανάλωση πολλών χυμών
και φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ.  αγγούρι και καρπούζι).

Παράλληλα, συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμόςτου δέρματος με ένα απαλό καθαριστικό και η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια υγρασίας.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αναπλήρωση της υγρασίας του δέρματος είναι το υαλουρονικό οξύ καθώς διατηρεί πάνω από 1.000 φορές το βάρος του σε νερό!

Θερμικό εξάνθημα

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ιδρώνοντας και εξατμίζοντας την υγρασία του δέρματος στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η εφίδρωση μπορεί να φράξει τους πόρους, ο ιδρώτας να φυλακιστεί και να προκαλέσει θερμικό εξάνθημα!

Τα ελαφριά άνετα ρούχα και παπούτσια, η άσκηση σε δροσερούς χώρους και οι βαμβακερές κάλτσες, μπορούν να προστατεύσουν από τις συνέπειες της έντονης εφίδρωσης!