Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που έχει συνδεθεί με διακοπές. Περισσότερη χαλάρωση και διασκέδαση, συγκριτικά με τιs αγχωτικεs και πιο απαιτητικέs περιόδουs του χειμώνα. Τιs στιγμεs τηs ξεγνοιασιάs βέβαια τιs συνοδεύει συνήθωs και η κατανάλωση αλκοόλ.
Ενα πολύ συχνό ερώτημα που δέχονται οι διαιτολόγοι/διατροφολόγοι αυτέs τιs ημέρεs είναι πόσο συχνά και τι ποτό μπορούν να προτιμήσουν το καλοκαίρι, ποιο έχει τιs λιγότερεs Θερμίδεs και ποιο από όλα δεν Θα τους βγάλει εκτόs διατροφικού προγράμματος.

Συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ

Σύμφωνα με τιs συστάσεις για τον ελληνικό πληθυσμό, συστήνεται η κατανάλωση έωs 2 ποτηριών αλκοόλ για του άντρεs και 1 για τιs γυναίκες ημερησίωs. Η κατανάλωση αλκοόλ βέβαια χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Η αυξημένη κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διά-στημα σχετίζεται με πολλά προβλήματα στην υγεία, όπως:

• εμφάνιση παχυσαρκίαs

• προβλήματα στο ήπαρ

• σακχαρώδηs διαβήτη • διάφορες μορφές καρκίνου Οταν το αλκοόλ επιπρόσθετα συνδυάζεται με τη χρήση καπνού, ανθυγιεινήs διατροφή και καθιστικήs ζωή, τότε οι συνδυασμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί για την υγεία.

ΑντιΘέτωs, η μέτρια κατανάλωσή του, ιδια ιτέρως του κρασιού, φαίνεται ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αλκοόλ και Θερμίδεs Το αλκοόλ έχει αρκετέs Θερμίδεs. Αναλυτικό-τερα, το 1 γραμμάριο αποδίδει 7kcal. Αντίστοιχα, 1 γραμμάριο λίπουs αποδίδει 9 Θερμίδεs, 1 γραμμάριο υδατανθράκων αποδίδει 4 Θερμίδεs και 1 γραμμάριο πρωτείνηs αποδίδει και αυτό 4 Θερμίδεs.

Η κατανάλωση αλκοόλ στις διακοπές, εκτοs απο το αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, θεωρείται ότι έχει «κενέs θερμίδεs», δηλαδή δεν μα προσδίδει καθόλου Θρεπτικά συστατικά. Ενα ποτό όσο περισσότερουs βαθμούs αλκοόλ περιέχει τόσο πιο αυξημένο είναι καιτο θερμιδικό του περιεχόμενο. Οι Θερμίδεs αυτέs αυξάνονται όταν στο ποτό μα προσθέτουμε Χυμούς φρούτων, ζάχαρη κ.λπ. Συμπερασματικά, συστήνεται να προτιμάμε ποτά τα οποία έχουν χυμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επίσηs, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα γλυκά ποτά και τα κο-κτέιλ καθώs έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχα-pns και κατ’ επέκταση κενών Θερμίδων.