Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τον Έντυπο Τύπο, προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση. Τη ρύθμιση υπερψήφισαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών», ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙ Ν.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Υπεραμυνόμενος της τροπολογίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι «ο έντυπος Τύπος δοκιμάζεται σκληρά, τόσο εξαιτίας της μείωσης της κυκλοφορίας τους όσο και της αύξησης των λειτουργικών τους εξόδων λόγω της ενεργειακής κρίσης». «Η κυβέρνηση με την τροπολογία Θέλει να βοηθήσει τον έντυπο Τύπο και τις εφημερίδες, που κάνουν αγώνα για να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους, με την επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους και την επιδότηση του δημοσιογραφικού χαρτιού», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, η επιχορήγηση είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη, εφαρμόζεται οριζόντια, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση, που Θα εκδοθεί σε σύντομο διάστημα, θα καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις. «Η τροπολογία αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι από τη συνολική εργαλειοθήκη μας για τη στήριξη του έντυπου Τύπου και κυρίως του περιφερειακού, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η στήριξη κρίνεται αναγκαία – αποτελεί μάλιστα πάγιο αίτημα του κλάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω των επάλληλων εξωγενών κρίσεων, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, του μεταφορικού κόστουςγια τη διανομή και του κόστους αγοράς δημοσιογραφικού χάρτου. Η επιχορήγηση απευθύνεται σε εκδοτικές επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας, ενώ αυτή τη φορά και σε επιχει-ρήσεις έκδοσης περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.