Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα», ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τη View Master Films σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, σενάριο της Κατερίνας Μπέη και καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Νάθενα.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκινούν την άνοιξη του 2022 στη λακωνική Μάνη, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν το φθινόπωρο του 2023. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος είναι συγγραφέας, κινηματογραφιστής και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 2010. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ, «Draw with Me», που αφηγείται την ιστορία ενός τρανς εφήβου, του Μπρέντον στην πορεία αυτογνωσίας του ίδιου και της οικογένειάς του, βρέθηκε το 2021 στον δρόμο για τα Όσκαρ, στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Φόνισσα: Η υπόθεση του έργου

Σκιάθος. Αρχές 1900. Σε ένα δυστοπικό, λαβυρινθώδη κόσμο που βουλιάζει στη θρησκοληψία, την πατριαρχία και τις δεισιδαιμονίες, η αξία της γυναίκας μετριέται με την προίκα σε χωράφια και ασπρόρουχα και η θέση της είναι χειρότερη από των ζώων. Το θύμα γίνεται θύτης, ο θάνατος μοιάζει λύτρωση κι η Φραγκογιαννού αναλαμβάνει να «απελευθερώσει» τα μικρά κορίτσια από το βάρος της αδιέξοδης ζωής που τα περιμένει, μέχρι που η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού απειλεί την φαινομενική ηρεμία της κοινωνίας του νησιού.

Την Μαρία Πρωτόπαππα την απολαμβάνουμε στη σειρά του Alpha, Σασμός και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη την θαυμάσαμε στη σειρά της ΕΡΤ, Αγάπη Παράνομη.

Όσον αφορά το πέρασμα του χρόνου, η ταλαντούχα ηθοποιός υποστήριξε πως “βλέπει τη φθορά στον καθρέφτη” και την ανθρώπινη φύση, όπως τόνισε.

Είμαι άνθρωπος που θέλω να τα έχω όλα κάτω από τον έλεγχό μου. Στο θέατρο κάνουμε πρόβες γύρω στους τρεις μήνες. Εδώ δεν έχω κάνει καμία πρόβα. Είμαι και πάρα πολύ τελειομανής και ξέρεις και στον προφορικό λόγο δεν σου έρχονται και όλα τα πράγματα εύκολα αμέσως. Oπότε θα κάνεις παύσεις, θα κάνεις σαρδάμ και όλα αυτά δεν μου αρέσουν».