Το καλοκαίρι και οι διακοπές κρύβουν εκπλήξειs όχι πάντα ευχάριστεs. Κάτω από τον ήλιο ενώ κολυμπάτε χίλιες δύο λεπτομέρειες μπορεί να προκύψουν που δεν είχατε σκεφτεί ετοιμάζοντας τη βαλίτσα. Πάντα λοιπόν, όπως έλεγε και η γιαγιά, να φοράτε καπέλο ανοιχτόχρωμα ρούχα, γυαλιά ηλίου και μην ξεχνάτε να κάνετε επαναλήψεις στο αντηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

Νερό και φαγητό: Πίνετε άφθονο νερό καθώs είναι το παν για να μην καταρρεύσει ο οργανισμόs σαs στην παραλία. Αν ωστόσο πεινάσετε, προτιμήστε ένα φρούτο ή ένα τοστ. Αποφύγετε τα βαριά φαγητά, ειδικά αν έχετε σκοπό να κολυμπήσετε ξανά.

Ασφαλήs κολύμβηση: Μην απομακρύνεστε από την ακτή, μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι ή τη νύχτα, ποτέ με γεμάτο στομάχι, αλλά ούτε και τελείωs νηστικοί. Ποτέ μην έχετε αλκοόλ στην παραλία, ενώ δεν πρέπει να μπαίνετε στα βαθιά όταν δεν γνωρίζετε καλά την παραλία. Μην αφήνετε μικρά παιδιά μόνα να κολυμπούν και αν νιώσετε ζαλάδα ή ατονία βγείτε προσεκτικά αμέσωs από το νερό.
Τα συνήθη τραύματα:

Πρώτο σε δημοτικότητα είναι το κόψιμο και το πρώτο πράγμα που Θα πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε νο τρέξει νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω στην επίμαχη περιοχή. Στη συνέχεια βάλτε μια αντιβιοτική αλοιφή. Στην αιμορραγία από τη μύτη πρέπει να γυρίσετε προs τα πίσω το κεφάλι σαs και να ασκήσετε πίεση για 10 λεπτά στο σημείο που στηρίζονται τα γυαλιά. Αν στο δέρμα σαs έχει σφηνωθεί μύτη από αγκίστρι, τραβήξτε το προσεκτικά. Αν έχει σφηνωθεί και το δόντι, η αφαίρεση πρέπει να γίνει από γιατρό. Τέλοs, σε περιπτώσειs ηλίασηs, πηγαίνετε αμέσωs σε σκιερό μέροs, ξαπλώνετε φροντί-ζονταs τα πόδια σαs να είναι Ψηλότερα από το κορμί σαs κατά 15 εκ. Χαλαρώνετε τα ρούχα σαs και βρέχετε το κεφάλι, το πρόσωπο και τα πόδια σαs με δροσερό νερό. Μην πιείτε καφέ ή άλλο οινοηνευματώδεs ποτό.

Του κουτί βοηθειών

Μην παραλείψετε να έχετε πάντα μαζί σαs αναλγητικά και αντιπυρετικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών, αντισταμινικά ή αποσυμφορπτικά, δραμαμίνη για τη ναυτία, επιδέσμουs και γάζεs, αντηλιακό τζελ για εγκαύματα και εντομοαπωθητικό.

Μαμά… τσούχτρα!

Ενας πόνοs σαν κόψιμο από σίδερο είναι ο πόνοs που προκαλεί η τσούχτρα όταν σαs αγγίξει. Πρώτα απ’ όλα καθαρίστε το σημείο που σαs τσίμπησε με θαλασσινό νερό και όχι με νερό βρύσηs. Βάλτε λίγο πάγο για να μειώσετε τον πόνο και στη συνέχεια μια κορτιζονούχα κρέμα ή οινόπνευμα ή αμμωνία στην περιοχή του τσιμπήματοs. Επειτα βάλτε λίγο ταλκ. Μετά από λίγα λεπτά ξεπλύνετε καλά. Τέλος, μπορείτε νο εφαρμόσετε την αντισταμινική σαs κρέμα. Αν η έκταση του τσιμπήματοs είναι μεγάληπάρτε αντισtαμινικό χάπι. Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.