Αχινοί, τσούχτρεs και μέδουσεs, παραμονεύουν στην παραλία το καλοκαίρι. Ας είμαστε προσεκτικοί!

Αν τραυματιστείτε στο βράχια της παραλίας ή σε κακοτράχολο δρόμο. Καθαρίζετε την πληγή με φυσιολογικό ορό ή με θαλασσινό νερό. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό ή βάμμα ιωδίου.

Τσίμπημα τσούχτραs ή μέδουσαs. Απομακρύνετε αργά και με προσοχή τα δηλητηριώδη πλοκάμια τηs -όχι με γυμνά δάχτυλα, γιατί θα κολλήσουν και στα δάχτυλά σαs- και ρίξτε στην περιοχή άφθονο κρύο Θαλασσινό νερό. Οχι νερό τηs βρύσηs γιατί όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό Θα σπάσουν και Θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο. Καθαρίζετε το επίμαχο σημείο με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια βάζετε αμμωνία ή λευκό καθαρό οινόπνευμα σε συνδυασμό με αντισταμινική κρέμα.

Αν πατήσετε αχινό. Βγείτε προσεκτικά στην παραλία, δίχωs να περπατήσετε με το πόδι που τον πατήσατε. Τα σπασμένα αγκάθια που έχουν καρφωθεί στην πατούσα, μπορεί με το περπάτημα να μπουν βαθύτερα στο δέρμα. Αφού μαλακώσετε την περιοχή με λάδι φαγητού ή βαζελίνη, στη συνέχεια προσπαθείτε με μια βελόνα ή ένα τσιμπιδάκι να αφαιρέσετε τα αγκάθια. Αμέσωs μετά, αποστειρώστε την περιοχή με οινόπνευμα ή βάμμα ιωδίου και αφήστε την ακάλυπτη, για να αναπνεύσει.

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα

Τα βήματα φροντίδας
Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.