Το OPEN δεν το βάζει κάτω, και την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν επιμένει με σειρές μυθοπλασίας, θέλοντας αφενός να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του στους τηλεθεατές και αφετέρου να δημιουργήσει περιεχόμενο που θα μείνει ως περιουσία στην ταινιοθήκη του. Τη σεζόν 2019-2020 ξεχώρισε το δραματικό «Κόκκινο ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη, μια ιστορία για τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τον Πόντο. Δύο χρόνια μετά ο σκηνοθέτης επιστρέφει και η ιστορία συνεχίζεται από εκεί ακριβώς όπου σταμάτησε. Η Ιφιγένεια φτάνει στη Θεσσαλονίκη, δίχως όμως να γνωρίζει πως ο αγαπημένος της έχει σκοτωθεί… Με τη βοήθεια ενός γιατρού, θα τον αναζητήσει, δίχως όμως να γνωρίζει πως η ζωή έχει άλλα σχέδια για εκείνη!

Η Ιφιγένεια με το παιδί της φτάνουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε θα το βάλει σκοπό να βρει τον τρόπο να επιστρέψει στην Τουρκία για να βρει τον Μίλτο, μη γνωρίζoντας πως ο αγαπημένος της έχει σκοτωθεί. Στη Θεσσαλονίκη συναντά τον Δημοσθένη Μαντά, τον γιατρό που θα προσπαθήσει να σώσει το παιδί της και θα τη βοηθήσει στην αναζήτησή της για τον Μίλτο. Είναι ένας μαχητικός άνθρωπος, που θα σταθεί στήριγμά της και, κόντρα σε κάθε κίνδυνο, Θα τη συνοδεύσει στο παράτολμο ταξίδι πίσω στα βάθη της Τουρκίας, όπου το δόγμα του Κεμάλ «η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους» φανατίζει τον κόσμο και οι σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών κορυφώνονται. Το ταξίδι θα οδηγήσει τους ήρωες στη Σμύρνη, όπου Θα γίνουν μάρτυρες των εξελίξεων.

OPEN: Η κορύφωση της τραγικής ιστορικής κατάληξης

Μέσα από τα μάτια της Ιφιγένειας και του Δημοσθένη κορυφώνεται η τραγική ιστορική κατάληξη, ενώ την ίδια ώρα αναπτύσσεται όλο και πιο δυνατά ο έρωτας ανάμεσά τους. Παράλληλα με τη δική τους περιπέτεια Θα ζήσουμε τις ιστορίες κι άλλων προσφύγων και θα δούμε πώς αλλάζει η ζωή τους από τη μια στιγμή στην άλλη εξαιτίας των διεθνών συμφερόντων της εποχής. ‘Ολη η πλοκή διαδραματίζεται με φόντο τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό το διάστημα 1919-1923.

Το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας, ο διχασμός, η μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή στη συνέχεια, η διεθνής πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων είναι το πολιτικo-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστορία, πάντα μέσα από τα μάτια των ηρώων, αλλά και πολλών νέων χαρακτήρων που μπαίνουν στο κάδρο, καθώς η ιστορία αγκαλιάζει οικογένειες Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, περιγράφοντας τις περιπέτειές τους, αλλά και την καινούρια τοις ζωή στην Ελλάδα, που με δύναμη κατακτούν. Η ιστορία συνεχίζεται, οι μνήμες μένουν ζωντανές και οι ξεριζωμένοι ήρωες ακολουθούν νέους δρόμους…