Νέα «λίστα» Πέτσα: Η κυβέρνηση εν μέσω αυξήσεων επιδοτεί τα… μεταφορικά περιοδικών και εφημερίδων! Στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του Τύπου στη χώρα μας έχει καταλήξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιας γιο τα ΜΜΕ υφυπουργός, Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, έχει (σχεδόν) ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι εκδοτικές επιχειρήσεις και που συνδέεται κυρίως με την εκτίναξη των ημών στις πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές του δημοσιογραφικού χαρτιού ίσως και να μην έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Με αφορμή τη σχεδόν αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο των εκτυπώσεων, αλλά και της αγοράς του χαρτιού, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Οικονόμου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επισπεύσει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτές είναι που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της επίλυσης διαφόρων ζητημάτων.

Νέα «λίστα» Πέτσα;

Από τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση φαίνεται ντι εξετάζει να επαναλάβει την επιδότηση του μεταφορικού έργου των εντύπων, δεδομένου ότι καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση τόσο στις τιμές των καυσίμων όσο και στη μεταφορά των εφημερίδων μέσω αεροπορικών εταιρειών.

Ίσως η ανάγκη της επιδότησης του μεταφορικού έργου να είναι πιο επιβεβλημένη από ό,τι την περσινή χρονιά, αφού, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα νούμερα, το μεταφορικό κόστος έχει στην κυριολεξία εκτιναχθεί.

Πέραν αυτού του μέτρου, ο υφυπουργός επί των ΜΜΕ δείχνει να σκέφτεται σοβαρά (αν δεν έχει ήδη καταλήξει) την υιοθέτηση ενός παγίου αιτήματος, που έχει να κάνει με την κατάργηση του 6% του ΦΠΑ στην πώληση των εντύπων. Επίσης, ο Γ. Οικονόμου, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, συζητούν ένα πιο εκτεταμένο σχέδιο ενίσχυσης του Τύπου, που θα προκύψει (εκτός των άλλων) και μέσα από τα κονδύλιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Επί της ουσίας, σχεδιάζουν ένα οικονομικό εργαλείο που θα στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική ενίσχυση του κλάδου, ξεπερνώντας παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος όπως αναφέρει το Secret των Παραπολιτικών.