Πως άλλαξαν τα ελληνικά reality μετά από δυο χρόνια καραντίνα; Βλέπουμε πλέον τους παίχτες είτε ότι είναι πλέον πολύ υποψιασμένοι για το πού μπαίνουν ή ότι όντως αυτά τα δύο χρόνια κλεισούρας επηρέασε την ψυχολογία τους δημιουργώντας προβλήματα είτε βγάζοντας στην επιφάνεια προβλήματα που ήταν βαθιά κρυμμένα.

Ειδικά στο Masterchef που λόγω του ότι ήταν κλειστή η εστίαση τα προβλήματα στο χαρακτήρα των παιχτών είναι πιο έντονη. Είναι νομίζω κοινό μυστικό ότι οι παίχτες νομίζουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο και όχι σε ένα μαγειρικό reality.  Δεν υπάρχουν φιλίες. Όλοι ψάχνουν να δικτυωθούν και ακόμα κι αν δείχνουν ότι υπάρχει μία αμοιβαία συμπάθεια, όταν έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας μιλούν όλοι για το «μαγειρικό κριτήριο».

Συμπεριφορές περίεργες – λόγια εκατέρωθεν των παιχτών δείχνουν ένα νέο reality, όχι μαγειρικής αλλά ποιος είναι ο καλύτερος χαρακτήρας. Προσπαθούν να αποδυναμώσουν την αντίπαλη ομάδα στο παιχνίδι του Star είτε παίρνοντας κάποιον παίκτη είτε, ακόμα χειρότερα, στέλνοντας τον χειρότερο για να τους ισοπεδώσει. Στόχος μόνο τα 50.οοο ευρώ. Ούτε καν η μαγειρική. Ούτε καν τα ευφάνταστα πιάτα για τα οποία τόσος λόγος γίνεται. Θα έπρεπε να λέγεται “Masterchief” γιατί τσακώνονται για το ποιος θα είναι ο καλύτερος αρχηγός και όχι ο καλύτερος μάγειρας. Παίκτες με μπλοκάκια που σβήνουν όποιον καταφέρνουν να διώξουν, ακόμα και απειλές του τύπου «θα τους τελειώσω επειδή έβγαλαν τον φίλο μου». Πόσο άραγε δυστυχισμένος μπορεί να είναι κάποιος που περιμένει ένα ριάλιτι μαγειρικής για να κάνει φίλους; Εκεί, μπροστά στις κάμερες.

Masterchef: Μόνο οι κριτές σώζουν το παιχνίδι

Το μόνο πράγμα που το κρατάει ακόμη είναι οι 3 κριτές που ειναι το 70-80% του reality καθώς και οι ατάκες των παιχτών που γίνονται viral στο Twitter. Η ποιότητα των κριτών πραγματικά είναι εκλεκτή. Το χιούμορ αγγίζει το «αγγλοσαξωνικό» στοιχείο αλλά υπάρχει πάντα και το «κουφό» όπως επίσης και το «ροκ» ! Κάθε ένας από τους τρεις προσφέρει. Λες και διαλέχτηκαν για να αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτοί προφανώς είναι και το μόνο ίσως υγιές στοιχείο του «πιάτου».

Οι τσακωμοί και ο ανταγωνισμός ήταν πάντα μέρος του reality αλλά φέτος νομίζουν ότι βρίσκονται στο Survivor και ο θάνατος σου η ζωή μου είναι πλέον το Μότο τους για να προχωρήσουν. Πόσο τελικά οφελεί το reality στοιχείο σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς; Γιατί άραγε θυμούνται όλοι τον Άκη Πετρετζίκη και την καταπληκτική Μαργαρίτα; Είναι τυχαίο ότι κανείς από τους δύο δεν πρωταγωνίστησε σε ίντριγκα;