O μετεωρολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Σάκης Αρναούτογλου μίλησε για την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές και το διακύβευμα της… κάλπης.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, και έλαβε 65.150 ψήφους, ενώ ήρθε στην 5η μη-εκλόγιμη θέση. Επίσης από τον Νοέμβριο του 2022 έχει αναλάβει αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ και στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τον συνδυασμό του νέου δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, λαμβάνοντας συνολικά 1.768 ψήφους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σάκη Αρναούτογλου 
-Κύριε Αρναούτογλου, δεύτερη φορά υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τελικά φαίνεται πως είχε δίκιο η Φώφη Γεννηματά που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;

Η Φώφη Γεννηματά αποτέλεσε για μένα έμπνευση ώστε να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι.Το ήθος, η ταπεινότητα, η δυναμικότητα και η διορατικότητα της με έκαναν να νιώσω ότι υπάρχει ελπίδα στον κόσμο της πολιτικής.

-Κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη. Γύρω μας συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές. Μπορείτε να μας απαριθμήσετε τις βασικές σας προτεραιότητες;

Σημαντική είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων με μέτρα όπως η ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας για την υποστήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ενώ εξίσου σημαντική θεωρώ πως είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους της, αλλά και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της.

Επίσης, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζονται, άλλωστε, ισχυρά θεσμικά πλαίσια και πολιτικές για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό οι πολίτες εκτός από το να ενημερώνονται, να εμπλέκονται και να αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης απειλής. Δεν θα πρέπει όμως να περάσει στον κόσμο ως φοβικό σύνδρομο καθώς ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε απάθεια κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ανίσχυροι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Εάν οι άνθρωποι νιώσουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και κυρίως μη αναστρέψιμη μπορεί να μην κάνουν καμία προσπάθεια για να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους ή να εμπλακούν σε λύσεις. Η ερμηνεία της κλιματικής αλλαγής ως απειλή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική πόλωση καθώς οι άνθρωποι μπορεί να διχαστούν για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει την επίτευξη συναίνεσης και την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών αντιμετώπισης της.

Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη αυτή θα πρέπει να αναπτυχθεί με ηθικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες της Δικαιοσύνης, της ισότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν τον έλεγχο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και να διασφαλίζουν ότι αυτή χρησιμοποιείται για το καλό της ανθρωπότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αναπτύσσεται με τρόπο που να προστατεύει την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών και να αξιοποιηθεί για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η φτώχεια, η πείνα, οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή.

-Πώς φαντάζεστε τον Σάκη Αρανούτογλου στις Βρυξέλλες; Πού θα κριθεί το έργο σας εφόσον εκλεγείτε καθώς γνωρίζουμε ότι είστε ένας πολύ αυστηρός και δίκαιος άνθρωπος.

Προσωπικά θα ήθελα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, σε θέματα τα οποία γνωρίζω και μπορώ να εξελίξω. Πολιτική Προστασία, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη.

Παράλληλα θελω να βοηθήσω την χώρα μου. Δεν με φαντάζομαι στις Βρυξέλλες. Με φαντάζομαι διαρκώς στη χώρα μου, σε κάθε γωνιά, να μαθαίνω, να βλέπω, να διεκδικώ.

-Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Ποιες οι ευθύνες των προοδευτικών δυνάμεων;

Δυστυχώς όπου υπάρχει φτώχεια, αποκλεισμός, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες τα άκρα ενισχύονται. Όσοι νιώθουν εκτός συστήματος, κάνουν επιλογές που θεωρούν αντισυστημικές. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την κοινωνία μας, για την Δημοκρατία για την ίδια την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

Σε αυτές τις προκλήσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις, οφείλουν να αποκαταστήσουν την πολιτική αξιοπιστία, να αγκαλιάσουν όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους νιώθουν εκτός συστήματος ή απλά στο περιθώριο.

-Ποια Ευρώπη οραματίζεστε;

Την Ευρώπη των λαών. Των ίσων ευκαιριών, όχι μόνο μεταξύ της ίδιας χώρας, αλλα μεταξύ των χωρών Βορρά – Νότου.

Οραματίζομαι την Ευρώπη της προστασίας του περιβάλλοντος, της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, του ενιαίου στρατού και εξωτερικής πολιτικής, της συνολικής ολοκλήρωσης.

-Μήπως η βαθιά πολιτική που θα έφερνε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και την θέση της έχει πάρει το glamour και το εφήμερο; Το προσωρινό, δηλαδή, χωρίς να χτίζονται οι πυλώνες για το αύριο;

Οι πολιτικοί και οι πολιτικές συμμορφώνονται με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες. Η παγκοσμιοποίηση, η επικράτηση των αγορών, προφανώς οδηγεί σε στρογγύλευση των ιδεολογιών. Δεν αποτελεί κατά ανάγκη θετική εξέλιξη, αλλά είναι μια πραγματικότητα.

Ο κόσμος και οι πολίτες πλέον θέλουν άμεσες λύσεις, όχι συζητήσεις και ιδεολογικοπολιτικές ανησυχίες. Το σύγχρονο πολιτικό σύστημα, χρειάζεται να προσαρμοστεί και να είναι ευέλικτο. Πολιτικά συνεπές, αλλά αποτελεσματικό.

-«Ήρθε ο καιρός», λοιπόν, που είναι και το κεντρικό σας μήνυμα στις Ευρωεκλογές 2024;

Ακριβώς, «ήρθε ο καιρός» να αυξηθεί επιτέλους ο χαμηλός δείκτης εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρωκοινοβούλιο και να κατανοήσει η πλειοψηφία των πολιτών το ρόλο και τις αρμοδιότητες του. Να ξανά διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ, παρά τα όποια λάθη του παρελθόντος, για τα οποία όχι μόνο υπάρχει παραδοχή αλλά και σκληρή αυτοκριτική, τον σημαντικό του ρόλο ως κόμμα το οποίο έχει ηγηθεί της χώρας σε περιόδους μεγάλης προόδου και σημαντικων κοινωνικων και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

-Αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών κατά την γνώμη σας; Και τι θα λέγατε αν είχατε απέναντι σας έναν Έλληνα πολίτη ο οποίος δεν σκοπεύει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου;

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών του 2024 είναι πολυσύνθετο και περιλαμβάνει πολιτικές προτεραιότητες. Μία από αυτές είναι το πράσινο σύμφωνο, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε επιβράδυνση της υλοποίησης του καθώς η στροφή προς τα δεξιά που αναμένεται στην Ευρώπη ίσως οδηγήσει σε αλλαγή στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, ενώ η ενεργειακή κρίση καθώς και η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα αποτελούν καίρια ζητήματα με διαφορετικές προσεγγίσεις από τα πολιτικά κόμματα.

Ψηλά στην ατζέντα θα παραμείνουν η ανάκαμψη από την πανδημία και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με εστιάση στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα αποτελούν σημαντικά ζητήματα.

Η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και ίση μεταχείριση θα έρχονται συχνά πυκνά στο προσκήνιο με έντονες αντιπαραθέσεις. Είναι ανάγκη λοιπόν οι Έλληνες πολίτες να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την δύναμη που έχουμε μέσω αυτής της ψήφου, κάτι που όμορες χώρες δεν διαθέτουν και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκτήσουν.

-Γιατί όμως οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και να «σταυρώσουν» Σάκη Αρναούτογλου;

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί κομμάτι της μεγάλης Σοσιαλδημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τις επιλογές του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια; Συμφωνούμε με τις ανισότητες ανάμεσα στους λαούς του Βορρά και του Νότου; Χρειάζεται, λοιπόν, αλλαγή πολιτικής και επιλογών. Για αυτό χρειάζεται ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο, η παρουσία μου θεωρώ ότι μπορεί να ενισχύσει το σκοπό και στόχο που σας ανέλυσα.

-Μια από τις μεγάλες σας αγάπες είναι η Μετεωρολογία. Θα την εγκαταλείψετε εφόσον «μετακομίσετε» στις Βρυξέλλες; Κλείνει ο κύκλος και του «Δελτίο Καιρού»;

Φυσικά και όχι καθώς ο καιρός είναι η ζωή μου και τα δελτία καιρού θέλω να πιστεύω και ελπίζω- ότι θα κλείσουν τον κύκλο τους όταν θα κλείσει και ο δικός μου κύκλος της ζωής.

-Και τέλος, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης «…μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε». Αλήθεια προλαβαίνουμε… ;

Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να απελπιστούμε γιατί η απελπισία θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να γίνει ένα είδος καταφυγίου όπου μπορεί κανείς να βολευτεί και να αισθάνεται άνετα χωρίς να προσπαθεί να αλλάξει κάτι. Το να ανοίγεις τα μάτια σου και να αντιμετωπίζεις κατάματα την πραγματικότητα είναι το αντίδοτο στην απόγνωση, καθώς η απελπισία είναι πάντοτε υποταγή.

 

dnews.gr

 

Όλες οι ειδήσεις

Survivor 3/6 spoiler: Ποια ομάδα έχει προβάδισμα για την 2η ασυλία;

Survivor: Νέος τραυματισμός και αγωνία για την Κατερίνα Δαλάκα – Τι συνέβη

Τατιάνα Στεφανίδου: Επαφές με το OPEN μετά το τέλος της από τον ALPHA