Το «σύγχρονο ποδόσφαιρο», στο οποίο νιώθεις ντροπή για τη συμμετοχή σου, γιατί όπως και πολλά άλλα…γίνεται για τα λεφτά και όχι για το… κέφι– ξεκίνησε το 1974.

Το όργανο διοίκησης του παγκόσμιου αθλητισμού, η FIFA, «που ήταν παλιότερα μια χούφτα άντρες με κοστούμια που διοργάνωναν «εύθυμα» Παγκόσμια Κύπελλα»,  υπό τον νέο πρόεδρο, τον João Havelange, υποσχέθηκαν «πολλά χρήματα» για την παγκόσμια επέκταση του παιχνιδιού…αλλά χωρίς να υπάρχουν τα εχέγγυα στον λογαριασμό της FIFA

Το Fifa Uncovered (Netflix), ένα ντοκιμαντέρ αποτελούμενο από 4 αποκαλυπτικά επεισόδια, ξεκινά την ιστορία του με την αναμόρφωση που υποσχέθηκε ο Havelange και κορυφώνεται όταν το  FBI προέβη σε πολλαπλές συλλήψεις για διαφθορά και εκβιασμό μερικές δεκαετίες αργότερα.
Ο Χαβελάνζ υποστήριξε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, έπρεπε να γίνει στην Αργεντινή, παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε πρόσφατα πέσει σε στρατιωτική δικτατορία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το αφεντικό της Adidas, Χορστ Ντάσλερ, είχε δημιουργήσει μια ειδική εταιρεία, την International Sport and Leisure, στην οποία ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες όλη η διαχείριση δικαιωμάτων της Fifa. Ούτε η FIFA ούτε τα κράτη μέλη του την στήριξαν είδαν το μερίδιο τους να αυξάνεται, αλλά ο Havelange φρόντισε ο ίδιος να ανταμειφθεί χωρίς καμία ντροπή.
Σε αυτό το λάκκο έπεσε και ο εκεντρικός χαρακτήρας του Fifa Uncovered, ο Σεπ Μπλάτερ, ένας προστατευόμενος του Χάβελανζ που τελικά πήρε τη θέση του προέδρου από το 1998 έως το 2015 όπου έπεσε!

Όλοι είχαν αντιληφθεί ότι υπό τον Μπλάτερ, η FIFA έγινε αν όχι θεσμικά διεφθαρμένη, τότε σίγουρα πολύ ελκυστική για τους διεφθαρμένους.

Για παράδειγμα, η εσωτερική πολιτική της FIFA την έκανε ευάλωτη στα συμφέροντα! Πόσο δεοντολογικό είναι όταν επιλέγονταν οι πρόεδροι ή οι τόποι διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα μικρότερα έθνη να είχαν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κέντρα, χωρίς ισχυρή ποδοσφαιρική κουλτούρα στο εσωτερικό; Μα φυσικά και γινόταν προκειμένου να τους κρατήσει υπό έλεγχο. 

Το Fifa Uncovered είναι ουσιαστικά η καταγραφή «συμπτώσεων» και «καταστάσεων»…με μετρητά να μπαίνουν σε καφέ φακέλους όταν διεξάγεται μια μεγάλη ψηφοφορία.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αληθινού εγκλήματος.
Σε ό,τι αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ μας εξηγούν τους λόγους που γίνεται αυτό.

«Το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ μεγάλα για το Κατάρ. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τότε σαν πρόεδρος της FIFA. Ήταν λάθος η απόφαση. Θα ήταν μία κίνηση ειρήνης αν οι δύο μεγάλες δυνάμεις διοργάνωναν το Μουντιάλ η μία μετά την άλλη», ήταν τα λόγια του Sepp Blatter.

Στο Fifa Uncovered υπάρχει μία «περίεργη» εικόνα της FIFA…

Ισχυροί άνδρες, διακυβευμένοι από επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά προστατευμένοι από συστήματα που διασφαλίζουν τη λογοδοσία. Όλα αυτά είναι ένα ψέμα.

Είναι μια ζοφερή εικόνα, όπου ένας από τους κορυφαίους πληροφοριοδότες της σειράς, ο πρώην διευθυντή μέσων ενημέρωσης της Fifa, Guido Tognoni την αποτυπώνει με την παρακάτω φράση: «Αν ρωτήσετε εάν η FIFA μπορεί ποτέ να ξεφύγει από τη διαφθορά, πρέπει να ρωτήσετε εάν ο κόσμος μπορεί ποτέ να ξεφύγει από τη διαφθορά», λέει. «Όχι, δεν μπορεί. Όπως είναι δομημένο τώρα, όχι. Αδύνατον.»

με πληροφορίες από την Guardian 

Όλες οι ειδήσεις

Ο Παράδεισος των Κυριών: Η Μιράντα στη φυλακή!

Λύθηκε το μυστήριο στην ΑΕΚ με τον Τσούμπερ που έχασε το Μουντιάλ

Έλεος: Ηλίας Ψινάκης-Αννίτα Πάνια έτοιμοι να τα σαρώσουν όλα στο MEGA