Πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον ΣΚΑΪ για παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΜΜΕ μέσα από την εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στην οποία εκφράστηκαν προσβλητικά σχόλια.

Στο μικροσκόπιο του ΕΣΡ ετέθη η εκπομπή που είχε προβληθεί την 1η Οκτωβρίου 2019 με αφορμή body shaming του παρουσιαστή σε διαγωνιζόμενη του «Greece’s Next Top Model».

Το Συμβούλιο διαπίστωσε, βάσει της νομοθεσίας, «προσβολή της αξίας του ανθρώπου» και έριξε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Ωστόσο για την ίδια εκπομπή το ΕΣΡ έπειτα από εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία- πρόσκληση» για «προσβολή προσωπικότητας ατόμου» η εποπτική αρχή επέβαλε κύρωση χρηματικού ποσού 15.000 ευρώ.

Αιτία ήταν τα σχόλια του παρουσιαστή με αφορμή είδηση για πώληση ακινήτων από Ελληνίδα επιχειρηματία.

Ο σταθμός του Φαλήρου για προηγούμενες παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε δεχθεί κυρώσεις από το ΕΣΡ ύψους 150.000 ευρώ, αθροιστικά.

Πρόστιμα σε Star και ΣΚΑΪ από το ΕΣΡ

 

Εντωμεταξύ πριν λίγο καιρό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) εξέτασε φακέλους που είχαν σχηματιστεί και αφορούσαν το Star (2018) και τον Σκάι (2019) τέσσερα χρόνια πριν και διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τη νομοθεσία. Έτσι το Συμβούλιο επέβαλε χρηματικές κυρώσεις συνολικού ύψους 70.000 ευρώ.

Στο Star επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 40.000 ευρώ για παραβιάσεις διατάξεων που αφορούσαν την προστασία των ανηλίκων και σήμανση εκπομπών αλλά και για δραματοποιημένη παρουσίαση γεγονότων από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 29/5 και στις 28/6 του 2018 στη διάρκεια των οποίων προβλήθηκαν δραματοποιημένες παρουσιάσεις υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Για κάθε μία από τις δυο υποθέσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Κατά το ΕΣΡ μεταδόθηκαν αποσπάσματα ταινιών που «δεν συνδέονταν με τα επίμαχα γεγονότα» και υποβλητική μουσική «η οποία προσέδωσε υπερβολή και δραματοποίηση, η οποία δεν ήταν αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού για τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ».

Ο Σκάι βρέθηκε υπόλογος επίσης για παραβίαση της διάταξης περί «υποχρέωσης προστασίας ανήλικων τηλεθεατών» αλλά και για των διατάξεων για «μετάδοση ποιοτικά υποβαθμισμένου τηλεοπτικού προγράμματος», από την εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα».