Είτε η σχέση είναι φιλική, είτε ερωτική, είτε συντροφική, έχουν ένα κοινό μυστικό: την επικοινωνία. Κι όμως, η ειλικρινής επικοινωνία σκέψεων, επιθυμιών και συναισθημάτων με τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο ακούγεται.

Μπορεί όμως να γίνει, αν ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές. Πρώτα να ακούτε και μετά να μιλάτε.

Ακούτε τι σας λέει ο άλλος όταν  συζητάτε ή διαφωνείτε μαζί του ή απλώς σχεδιάζετε στο μυαλό σας την απάντηση που θα του δώσετε; Για να εξασκηθείτε  στην… τέχνη του ακούειν, προσπαθήστε  να επαναλάβετε από μέσα σας αυτά που σας λέει. “Ετσι εκείνος θα νιώθει ότι τον ακούτε  κι εσείς Θα καταλάβετε επιτέλους τι θέλει να σας πει.

Μην κρύβεστε, πείτε την αλήθεια: Αν δεν μιλήσετε ειλικρινά στο σύντροφό καλύτερα να μην του μιλήσετε καθόλου. Να μιλάτε ανοιχτά, χωρίς να επιλέγετε τις περιστροφές γιατί εάν διστάζετε να επικοινωνήσετε σκέψεις και επιθυμίες, τότε σίγουρα δεν θα μπορέσετε να χτίσετε μία υγιή σχέση. Και βέβαια όλα αυτά τα κάνετε χωρίς τσακωμούς, φωνές αλληλοχρεώσεις και άσκηση κριτικής!

Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα: Πόσες φορές κρατήσατε τη σκέψη σας από φόβο πως ο σύντροφός σας δε θα σας καταλάβει ή επειδή σκεφτόσασταν προκαταβολικά πως θα σας αρνηθεί;Συχνά όλοι μας χανόμαστε σε σκέψεις και συμπεράσματα που οι ίδιοι βγάζουμε προτρέχοντας και προεξοφλώντας την αντίδραση του άλλου. Έτσι όμως αδικούμε και τους δύο μας χωρίς να δίνουμε στη σχέση μας την ευκαιρία να εκφραστεί.

Μην κρατάτε το στόμα σας κλειστό: Δεν εννοούμε φυσικά να ξεσπαθώνετε με την πρώτη ευκαιρία αλλά να μη μένετε σιωπηλοί προτιμωντας να αποφύγετε τις συγκρούσεις. Το να κρύβετε τις διαφωνίες σας κάτω από το χαλί δεν αποτελεί λύση αφού το μόνο που θα πετύχετε είναι να απομακρυνθείτε από το σύντροφό σας.