Το καλοκαίρι και ειδικά τις ζεστές μέρες, που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, όσοι έχουν διαβήτη τύπου Ι συνήθως βρίσκονται σε επιφυλακή! Και αυτό επειδή η ζέστη κάνει τις τιμές σακχάρου στο αίμα να ανεβοκατεβαίνουν, τις συσκευές έγχυσης ινσουλίνης ενίοτε να απορρυθμίζονται κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ οι μετρητές σακχάρου και τα αναλώσιμα υλικά επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Με λίγα λόγια, σε όσους ζουν με διαβήτη, το καλοκαίρι, λόγω της αφυδάτωσης και της προσπάθειας του οργανισμού να διατηρήσει φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, επιταχύνεται η απορρόφηση ιννουλίνης και αυξάνεται ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας. Προσοχή!

Ξεκινώντας για τις διακοπές ή ακόμα και για μια ημερήσια καλοκαιρινή εκδρομή, θα πρέπει να έχετε μαζί σας σε μία βαλίτσα τα εξής: Διπλάσια ποσότητα φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, ανάλογα με τις ημέρες των διακοπών σας. Κάντε το ίδιο και με τα σνακ, γιατί ποτέ δεν μπορεί να είστε σίγουροι ότι θα καλύψετε πλήρως τις ανάγκες που ίσως προκύψουν στον τόπο προορισμού σας. Εάν χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, λάβετε τα μέτρα σας σε περίπτωση βλάβης.’Εχετε μαζί σας πένα ινσουλίνης ταχείας και βραδείας δράσης, για την αντικατάσταση των δόσεων ινσουλίνης της αντλίας. Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού, ζητήστε από τον γιατρό σας μια επιστολή στην οποία θα αναγράφει ό,τι ακριβώς είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας: μετρητή, ταινίες, πένες ή σύριγγες και ινσουλίνες.

Να θυμάστε ότι οι αντλίες και γενικώς όλες οι συσκευές και τα αναλώσιμα του διαβήτη δεν πρέπει να περνούν από τα μηχανήματα ακτίνων Χ του αεροδρομίου! Προσοχή! Το καλοκαίρι δενχρειάζεται να γίνει πηγή άγχους για τους ενήλικες, τα παιδιά και τις οικογένειές τους με διαβήτη τύπου 1 προσθέτοντας ότι «η καλή γνώση της διαχείρισης καθημερινών ή και έκτακτων καταστάσεων είναι η βασική προϋπόθεση για τη ρύθμιση του διαβήτη, , αλλά και για την ευχαρίστηση μικρών καθημερινών απολαύσεων»…