Μια σειρά που αγαπήθηκε όσο λίγες. Μια φιλία που καθήλωσε το κοινό και ένα λογοτεχνικό σύμπαν που αποτυπώθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο στην οθόνη. Η «Υπέροχη φίλη μου» της’Ελενα Φεράντε, το πρώτο μέρος της τετραλογίας της Νά-πολης, έφτασε στο ERTFLIX. Η ιστορία της φιλίας που έγινε λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ξεκινάει στο σχολείο τη δεκαετία του 1950, σε μια επικίνδυνη αλλά γοητευτική Νάπολη, και ταξιδεύει στον χρόνο σε ένα πλαίσιο έξι δεκαετιών, ξεδιπλώνοντας το μυστήριο που εχει ως κεντρικούς χαρακτήρες τη Λίλα και την καλύτερη φίλη αλλά και… εχθρό της, την’Ελενα. Μια γειτονιά αλλά και ένα ολόκληρο έθνος εξελίσσονται, με ευκαιρίες αλλά και εμπόδια να εμφανίζονται μπροστά τους όσο εκείνες μεγαλώνουν. ‘Ενα παραμύθι όπου η ζήλια συναντά την αφοσίωση και η τρυφερότητα την απαγκίστρωση από τα δεσμά της κοινωνίας. Η δημιουργός της «Φίλης», η συγγραφέας `Ελενα Φεράντε, κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά της κρυφή για χρόνια. Χωρίς να έχει φωτογραφηθεί ή να έχει παραχωρήσει ποτέ συνέντευξη, αποτέλεσε ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο πριν δει τη δουλειά της να μεταφέρεται με μεγάλη επιτυχία στην οθόνη. Τη σκηνοθεσία για τη σειρά υπογράφει ο Σαβέριο Κοοrάνζο και παίζουν οι Ελίζα Ντελ Τζένιο, Μαργκερίτα Ματζούκο, Ελιζαμπέτα Ντε Πάλο, Λουντοβίκα Νάστι, Γκάια Τζιράτσε και Τομάζο Ρουσκιάνο.

Η υπόθεση

Δεκαετία του ’50 στις φτωχογειτονιές της Νάπολι. Ηρωίδες, δύο κορίτσια, η Έλενα κι η Ραφαέλα (ή Λίλα), φίλες από παιδιά και μετά στην εφηβεία, ώσπου γίνονται γυναίκες και ελκύονται από τη μεγαλούπολη. Η Ferrante, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των Ιταλών είναι η αρχιτέκτονας της ζωής τους. Γράφει για το μεγάλωμα, για τη σχέση τους και για την καθεμιά ξεχωριστά. Για τον τρόπο που η μία επηρεάζει την άλλη. Ξύνει ανοιχτές πληγές. Η θέση της γυναίκας. Η καταπίεση. Η επανάσταση. Οι αγκυλώσεις κι η απαγκίστρωση.

Η φιλία των κοριτσιών είναι σημαντική και δυναμώνει στο πέρας των δεκαετιών. Στο φόντο, η ιστορία, κοσμοϊστορικά γεγονότα που συμβαίνουν κι επιδρούν στην ιστορία ζωής των δύο γυναικών. Μια φιλία 60 ετών με καλές αλλά κι άσχημες όψεις.