Εσείς ξέρατε ότι η Eurovision έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς από τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Κώστα Καρρά και τον Γιώργο Μαρίνο; Γιατί εμείς, αν και έχουμε κάμποσους Μάηδες στις πλάτες μας, μόνο τη Δάφνη Μπόκοτα θυμόμαστε και αυτή αμυδρά!

Όπως και να έχει, αν είσαι φαν του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού, στον οποίο βέβαια διαγωνίζονται και κράτη που δεν ανήκουν στας Ευρώπας, όπως για παράδειγμα και η χώρα όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος (Ηνωμένο Βασίλειο), μπορεί να γνωρίζεις ότι η Ελλάδα έχει φάει ουκ ολίγα ευρωπαϊκά… χαστούκια!

Για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, θα θυμήσουμε ότι μέχρι το 2001, η Ελλάδα θεωρούταν ως μία από τις λιγότερο επιτυχημένες χώρες στο Διαγωνισμό, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού ήταν σχετικά χαμηλό. Ήρθαν όμως οι Antique το 2001 και πήραν την τρίτη θέση και μαζί πήραν και τα μυαλά μας αέρα!

Οι μάλλον υψηλές προσδοκίες του ελληνικού λαού, οδήγησε τους υπεύθυνους να παλεύουν για πρωτιές και ας κατακτήθηκε μόλις μία, ναι αυτή με την Έλενα Παπαρίζου το 2004 που ήταν η χρονιά μας τόσο λόγω Ολυμπιακών όσο και του Euro!

Αυτό όμως άλλαξε και τον τρόπο που ήθελαν οι Έλληνες τους τραγουδιστές τους να προκριθούν από τον ημιτελικό στον τελικό και να τερματίσουν μέσα στο Top 10!

Πόσο τελικά ικανοποιήθηκε το κοινό με την εξέλιξή μας ως χώρα;

Το 2012, για πρώτη φορά από την εισαγωγή των ημιτελικών, η Ελλάδα απέτυχε να τερματίσει στο Top 10 στο Μπακού. Το 2013 η Ελλάδα τερμάτισε και πάλι στο Top 10 (6η θέση, 152 βαθμοί). Επίσης, η Ελλάδα, είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χώρα, μετά τη Ρωσία, στο διαγωνισμό μεταξύ του 2000 και του 2009, με μία νίκη και τρεις τρίτες θέσεις. Το 2016 και το 2018 η Ελλάδα από το 2000 και εξής δεν καταφέρνει να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του Διαγωνισμού, πράγμα όπου δημιούργησε αφορμές για συζητήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με την πορεία της στον Διαγωνισμό.

Eurovision 2023: Πολλές οι φορές που αποκλείστηκε η Ελλάδα!

Η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1982, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Θέμης Αδαμαντίδης επρόκειτο να τραγουδήσει το “Σαρανταπέντε Κοπελιές”, ένα τραγούδι που είχε ήδη κυκλοφορήσει. Αφού επέστρεψε το 1983, η ΕΡΤ αποφάσισε ότι όλα τα πιθανά τραγούδια ήταν “χαμηλής ποιότητας” και αποφάσισε να μη συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1984. Η Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στον Διαγωνισμό το 1985 και η Πωλίνα επιλέχθηκε στην εθνική επιλογή του 1986 για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, αλλά η ΕΡΤ αποσύρθηκε απροσδόκητα από τον Διαγωνισμό. Η Πωλίνα δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν στα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αλλά σημείωσε ότι μια ιστοσελίδα της Eurovision είχε μάθει ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι ο Διαγωνισμός επρόκειτο να διεξαχθεί τη νύχτα πριν από το ορθόδοξο Πάσχα σύμφωνα με την wikipedia. Η Ελλάδα επέστρεψε στον Διαγωνισμό το 1987 και συμμετείχε κάθε χρόνο μέχρι τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1999, όταν δεν της επετράπη να συμμετάσχει, επειδή ο μέσος όρος των βαθμών της πενταετίας είχε πέσει κάτω από το όριο συμμετοχής μετά την 20ή θέση του συγκροτήματος Θάλασσα το 1998. Την επόμενη χρονιά η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα επέστρεφε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2000 για οικονομικούς λόγους.

Όπως και να έχει, και αν και δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι, καλή επιτυχία στο παλικαράκι!

Όλες οι ειδήσεις

Η Γη της Ελιάς: Κατάθεση- φωτιά καίει τον Δημοσθένη-Αυτός τον καρφώνει!

Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό

Ο Παράδεισος των Κυριών: Έρχεται η ώρα που όλοι περίμεναν-Αυτή μπαίνει φυλακή!