Όπως μεταδίδουν διεθνή Μέσα ενημέρωσης, ο Γουίλ Σμιθ τιμωρήθηκε με 10ετή αποκλεισμό από τα βραβεία εξαιτίας του επεισοδίου με το χαστούκι στον Κρις Ροκ, ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα μπορέσει να κρατήσει το βραβείο που του απονεμήθηκε λίγη ώρα μετά το περιστατικό.

Σε ανακοίνωσή της, η Ακαδημία είπε ότι τα 94α Όσκαρ «επισκιάστηκαν από την απαράδεκτη και επιβλαβή συμπεριφορά που είδαμε να εκθέτει ο κ. Σμιθ στη σκηνή».

Ο Σμιθ ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του και παραιτήθηκε από την Ακαδημία.

Ο ηθοποιός χτύπησε τον Ροκ επειδή αστειεύτηκε για το ξυρισμένο κεφάλι της γυναίκας του, λόγω της αλωπεκίας από την οποία πάσχει.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στο «King Richard», όπου έπαιξε τον πατέρα των σταρ του τένις Venus και Serena Williams.

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που διοργανώνει την τελετή απονομής των βραβείων, συνεδρίασε την Παρασκευή για να συζητήσει τα πειθαρχικά μέτρα.

Επίσης ανέφερε ότι η απαγόρευση του Σμιθ αποσκοπούσε στην προστασία των καλλιτεχνών και των καλεσμένων και στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ακαδημία».

 

Ευχαρίστησε επίσης τον Rock που “διατήρησε την ψυχραιμία του κάτω από εξαιρετικές συνθήκες”.

Στην δήλωση παραίτησής του, ο Σμιθ είπε ότι «πρόδωσε την εμπιστοσύνη της Ακαδημίας» και ότι ήταν «πληγωμένος» για τις πράξεις του επίσης πρόσθεσε ότι «θα αποδεχτεί πλήρως όλες τις συνέπειες για τη συμπεριφορά μου».

Η παραίτησή του σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ψηφίσει τους μελλοντικούς υποψήφιους των Όσκαρ.

Η πειθαρχική αναθεώρηση της Ακαδημίας σχετικά με το περιστατικό, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου, έγινε γρήγορα μετά την παραίτηση του Σμιθ.

Ελάχιστοι έχουν παραιτηθεί ποτέ από την ακαδημία. Τέσσερα μέλη – ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι, ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι και ο διευθυντής φωτογραφίας Άνταμ Κίμελ – έχουν απομακρυνθεί για κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η ηθοποιός Κάρμιν Καρίντι αποβλήθηκε το 2004.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο ηθοποιός Γούπι Γκόλντμπεργκ – μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ακαδημίας – προέβλεψε ότι ο Σμιθ θα αντιμετωπίσει «μεγάλες συνέπειες», αλλά είπε «δεν πρόκειται να του αφαιρέσουμε αυτό το Όσκαρ».

Πέρα από τις δράσεις της Ακαδημίας, τουλάχιστον δύο στούντιο – η Sony και το Netflix – διακόπτουν τα έργα τους με τον Smith.

 Γουίλ Σμιθ: Το ρεπορτάζ για την απομάκρυνση από την Ακαδημία