Το βραχιόλι της Φωτιάς: Καραμίχος και Μουτάφη είπαν το ναι Η ΕΡΤ 1 για την τηλεοπτική σεζόν 2022-2023, έχει στα σκαριά πολλά και μεγαλεπήβολα σχέδια. Ένα από αυτά είναι η παραγωγή της σειράς «Το βραχιόλι της φωτιάς», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου, σε σενάριο Νίκου Απειρανθίτη και σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα.  Μάλιστα οι πρώτοι ηθοποιοί που συμφώνησαν να πρωταγωνιστήσουν είναι οι Νένα Μεντή, Νίκος Ψαρράς, Θάνος Τοκάκης και έπεται συνέχεια…

Πρόσφατα λοιπόν σε συμφωνία με την κρατική τηλεόραση και την παραγωγή ήρθαν ακόμη τρεις ηθοποιοί και συγκεκριμένα ο Γιώργος Καραμίχος, η Ελισάβετ Μουτάφη και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Η σειρά έχει στο επίκεντρο μία οικογένεια αστών Ισπανοεβραίων της Θεσσαλονίκης στην ιστορική δίνη του 20ού αιώνα.

«Όλα όσα θα δούμε είναι δοσμένα μέσα από τα μάτια και την αφήγηση του μικρότερου γιου της οικογένειας, Ιωσήφ, ο οποίος βιώνει οικογενειακούς κλυδωνισμούς σε μικρή ηλικία και που με πε-ρίεργες αντοχές επιβιώνει στο Άουσβιτς».

Ήθη και έθιμα της εποχής, υπέροχες μελωδίες, η μεγάλη φωτιά της Οεσσαλονίκης και άλλα πολλά συνθέτουν το παζλ του φιλόδοξου εγχειρήματος. Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Το βραχιόλι της φωτιάς : Η υπόθεση της νέας σειράς της ΕΡΤ

Το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπιά της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι.

Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ’ τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους και Τσιγγάνους. Δυο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Άουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού.