Κάποια από τα μυστικά που υπάρχουν πρέπει να τα μαθαίνουν όλο και… περισσότεροι για να διευκολύνουμε όχι μόνο τη δική μας αλλά και τη ζωή άλλων! Άλλωστε δεν είναι φυσικά ζωής και θανάτου αλλά μικρά καθημερινά και πάνω απ’ όλα χρηστικά μυστικά που τα βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά!

Ένα από αυτά είναι αν πρέπει να πλένουμε τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψουμε; Το ωμό κοτόπουλο για παράδειγμα μπορεί να είναι εστία πολλών βακτηρίων. Μην το πλένετε ποτέ, αφού οι σταγόνες νερού από τον νεροχύτη που πετάγονται τριγύρω είναι ο γρηγορότερος τρόπος εξάπλωσης των βακτηρίων. Εάν μέσα στη συσκευασία του υπάρχουν υγρά, σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας και πετάξτε τα αμέσως.

•Ωμό κρέας και ψάρι: Το ίδιο ισχύει και για αυτά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος αρκούν για να εξουδετερώσουν τα βακτήρια.

Μανιτάρια: Δεν χρειάζονται μούλιασμα, ούτε πλύσιμο με άφθονο νερό. Σύμφωνα με κορυφαίους σεφ, επειδή τα μανιτάρια απορροφούν πολύ νερό, χάνουν τη γεύση τους κατά το μαγείρεμα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι ένα γρήγορο ξέπλυμα και μετά να τα σκουπίσετε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Ή να μην τα πλύνετε καθόλου και απλά να τα σκουπίσετε με μία νωπή πετσέτα.

Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά δεν πρέπει να πλένονται πριν το μαγείρεμα, διότι έτσι χάνεται το άμυλο που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και μετά το μαγείρεμα όπου δεν πρέπει να τα ξεπλένετε κατά το σούρωμα, διότι φεύγει το άμυλο και δεν «κολλάει» η σάλτσα. Εκτός και αν προορίζονται για σαλάτα.

Ωστόσο, σε αυτήν την κατηγορία δεν ανήκουν τα σιτηρά, όπως το ρύζι, που πρέπει να πλένονται πάντα πριν τα μαγειρέψετε.

Αυγά: Τα αυγά που αγοράζουμε είναι λάθος να τα πλένουμε. Αν χρειάζονται οπωσδήποτε καθάρισμα, με ένα βρεγμένο μαλακό πανάκι τα τρίβουμε εκεί που πρέπει. Το ιδανικό βέβαια είναι να αγοράζουμε αυγά με καθαρό τσόφλι και ανέπαφα, χωρίς ραγίσματα μιας και το βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προσβάλλει το αυγό μέσω ραγισμάτων στο τσόφλι του, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό τους από επιμολύνσεις.

Αν είναι πολύ βρώμικα, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα χρησιμοποιούμε αμέσως.