Η Επίδαυρος φέτος έχει την τιμητική του αλλά όχι με την καλή έννοια του όρου μιας και οι αντιδράσεις τόσο των θεατών όσο και των καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων, φαίνεται ότι φέτος δεν είναι και τόσο με… θετική αύρα!

Η Λένα Κιτσοπούλου, είναι μία εξ αυτών που απασχόλησε όσο λίγοι το τελευταίο διάστημα, λόγω της παράστασης “Σφήκες” που ανέβηκε στον Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Όπως είδαμε πλήθος ανθρώπων τόσο του θεάτρου όσο και απλοί πολίτες, σχολίασαν ιδιαιτέρως αρνητικά ενώ πάρα πολλοί ήταν αυτοί που αποχώρησαν από τον χώρο πριν ακόμα ολοκληρωθεί η παράσταση.

Η σκηνοθέτις έδωσε για πρώτη φορά τη δική της απάντηση σε όλα αυτά τα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε, μιλώντας στην εφημερίδα “Μακεδονία”, και τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι “Σφήκες” της εμπεριέχουν πολλά στοιχεία του Αριστοφάνη, όπως “το κεντρί προς το κοινό που δεν το βολεύει να ακούει την αλήθεια”.

Αρχικά δήλωσε: “Είναι ένα τελείως καινούργιο έργο οι δικοί μου Σφήκες, το οποίο όμως κρατάει τους βασικούς ήρωες, τον πατέρα και τον γιο, όπως και τους δύο φύλακες, αλλά θεωρώ ότι έχει και πάρα πολλά στοιχεία του Αριστοφάνη, όπως την παράβαση, στην οποία κράτησα την δική του θεματολογία απόλυτα, το κεντρί προς τους θεατές που δεν τον ψήφισαν, προς το κοινό που δεν το βολεύει να ακούει την αλήθεια, τα βέλη προς τους δικούς μου “Κλέωνες”, τους σημερινούς και το θέμα της νιότης και του γήρατος, το οποίο πήρα πάνω μου για να μιλήσω και προσωπικά για μένα, για τις δικές μου δυνάμεις και ως άνθρωπος και ως δημιουργός του έργου”.

“Έχουμε φτιάξει και εμείς έναν μανιακό δικομανή πατέρα, έχουμε μεταφέρει το δικαστήριο της Ηλιαίας στο σύμπαν των σημερινών λαϊκών δικαστηρίων και έχουμε έναν άνθρωπο για χορό, έναν Σφήκα μόνο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι ρόλοι, είναι η κοινωνία των σημερινών σφηκών που είναι μία μάνα, ένας αστυνομικός, ένας γιος, ένας πατέρας, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος που αυτοβαφτίζεται κριτής, δικαστής, δικηγόρος, λέει τη γνώμη του, επιβάλλει τη γνώμη του, κακοποιεί, κατηγορεί, εγκληματεί”, συνέχισε η καλλιτέχνις.

“Προσπάθησα πέρα από τον πατέρα να φτιάξω μια κοινωνία ανθρώπων σημερινών, η οποία γεννάει τον κακοποιητή πατέρα, τον κακοποιητή πολιτικό, τον φαλλοκράτη, τον φασίστα, τον εθνικιστή”, είπε σε άλλο σημείο.

Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά σχόλια είπε: “Ο άνθρωπος κατά τη γνώμη μου έχει μηδενική εξέλιξη μέσα στην ιστορία, πλην των εξαιρέσεων. Στη χώρα μας νομίζω βασιλεύει αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος του καναπέ που με ένα κινητό στο χέρι αισθάνεται τουλάχιστον πρόεδρος του Αρείου Πάγου […] Είναι γεμάτη Σφήκες η ζωή μας. Είναι όλοι αυτοί που κακιώνουν και καταδικάζουν μέσα στα social, είναι αυτοί που έχουνε γνώμη για όλα, που μισούν και κατακρίνουν, ενώ οι ίδιοι είναι οι χειρότεροι φασίστες. Σφήκα είναι ο φθόνος που δεν αφήνει τον άνθρωπο να κοιμηθεί το βράδυ γιατί του φταις εσύ που δεν σε ξέρει καν. Σφήκες είναι οι άνθρωποι που νομίζουν πως παίρνουν αξία, ψάχνοντας να βρουν κάτι κακό στον άλλον, είναι οι άνθρωποι χωρίς φως, χωρίς ύπαρξη, το σύστημα όλο είναι μία Σφήκα, είναι η διαπλοκή, η διαφθορά, είναι το φακελάκι, είναι αυτός που γίνεται υποχείριο του οποιουδήποτε για να ανέλθει, η ανθρώπινη φύση είναι μία τεράστια Σφήκα”.

 

Επίδαυρος: Δείτε το τρέιλερ για την παράσταση