Η Ελένη Φιλίνη μιλά στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια «Ανοιχτά» στο Open για τη μετακόμιση της οικογένειάς της στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών από την Κόρινθο στα Πατήσια, για τη λατρεία στο χορό και τη συμμετοχή της σε παραστάσεις από τα 15 της.

Θυμάται τα πρώτα της βήματα στο θέατρο, τα 80’s και τη θρυλική εποχή της «βιντεοκασέτας» για να φτάσει στο σήμερα και στις θεατρικές της παραστάσεις αλλά και στις συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές. Εξιστορεί προσωπικές ιστορίες με κακοποιητικές συμπεριφορές με θύμα την ίδια και περιγράφει πώς τα μάζεψε κι έφυγε από παράσταση στην πρόβα τζενεράλε, καθώς γνωστός θεατρικός πρωταγωνιστής της έκοψε το ρόλο στο μισό. Μιλά για την προσωπική της επιλογή να μην κάνει παιδιά, αλλά και να αποφύγει τον γάμο, παρά τις πιέσεις που είχε κατά καιρούς από τις μακροχρόνιες σχέσεις της.

Η πασίγνωστη ηθοποιός αναφέρθηκε στο κίνημα #metoo αλλά και σε σταθμούς της ζωής της.

Η Ελένη Φιλίνη σημείωσε χαρακτηριστικά: «εγώ δεν το γνώριζα. Είχα ακούσει και παλαιότερα για μια πάρα κουλτουριάρικη ποιοτική σχολή, πριν από εμάς, δραματική που το ξέρουμε όλοι στον χώρο… Είναι τα μυστικά του χώρου, ας πούμε. Ο δάσκαλος ήταν με πολλούς μαθητές του, εξανάγκαζε τα παιδιά και έχουμε ακούσει τέτοια πάρα πολλά».

Η ηθοποιός συνέχισε: «Μπορεί να ήταν πολύ σπουδαίοι ηθοποιοί κάποιοι, αλλά για κάποια παιδιά είχαμε ακούσει ακόμα και για βιασμούς. Δηλαδή τα ακούσαμε αυτά, τα οποία βέβαια όλα έχουν σβηστεί. Μα τα ξέρουμε για διάφορους σκηνοθέτες και μιλάμε για αγόρια».

«Μιλάμε για μια μικρή μειονότητα στον χώρο του θεάτρου και με ενοχλεί γιατί χτυπήθηκε ο χώρος του θεάτρου τόσο και δεν κοιτάμε το γύρω» συμπλήρωσε, με σαφήνεια, η Ελένη Φιλίνη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε δεχτεί από τον διευθυντή παραγωγής μίας σειράς.

«Ήμουν 19 χρονών και με είχε επιλέξει. Πάμε να δούμε τα μέρη, όπου θα γίνονταν τα γυρίσματα και μου λέει ο διευθυντής παραγωγής που είχε την εξουσία: “Κοίτα να δεις, αν δεν έρθεις μαζί μου, μην νομίζεις ότι θα πάρεις τον ρόλο. Κόλλησα. Δεν σκέφτηκα καν να πάω στον σκηνοθέτη και φυσικά, έχασα τον ρόλο. Αυτοί που μου έκαναν παρενοχλήσεις ήταν όλοι από την ίδια κουλτούρα», αποκάλυψε.