Μάσκα N95: Πόσο καιρό μπορείτε να τη φοράτε; Εμβόλια, τεστ και μάσκες είναι τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σε ότι αφορά όμως τις μάσκες, ποιο υλικό είναι καλύτερο, πώς φιλτράρουν τα σωματίδια και πώς πρέπει να τις φροντίζουμε;

Ειδικοί συνιστούν πλέον μάσκες όπως N95, KN95 και KF94, που παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στις χειρουργικές και, κυρίως, τις υφασμάτινες. Στο μεταξύ η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι η διπλή μάσκα.

Γιατί οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι η καλύτερη επιλογή;

 

Οι χειροποίητες μάσκες είναι λιγότερο αποτελεσματικές, επειδή οι περισσότερες αφήνουν κενό κοντά στη μύτη και τα μάγουλα, από όπου μπορεί κανείς να εισπνεύσει σταγονίδια στα οποία περιέχεται ο κορωνοϊός. Από την άλλη οι πόροι στο ύφασμα από μόνοι τους γενικά δεν είναι αρκετά μικροί ώστε να παγιδεύουν τα μικροσκοπικά σταγονίδια με αποτέλεσμα να περνούν ευκολότερα.

 

Γιατί να επιλέξω μάσκα N95;

 

Πολλές χώρες, όπως Αυστρία,  Γερμανία και Τσεχία, έχουν επιβάλει τη χρήση μασκών τύπου N95, σχεδιασμένες «ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Επιπλέον διαθέτουν πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες καθώς έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Αυτό το υλικό τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια», τονίζει η USA Today.

Το κλειδί με τη N95 είναι η σωστή εφαρμογή: Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή το πηγούνι. Με σωστή εφαρμογή μπορούν να φιλτράρουν έως και το 95% των σωματιδίων στον αέρα. Επίσης κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις εκπνοές μας για να προστατεύουμε τους άλλους.

 

Οι μάσκες N95 δεν είναι σχεδιασμένες ωστόσο για γένια. Όμως εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτη.

Πώς χρησιμοποιώ πάλι μια μάσκα N95

 

Αφήστε μια χρησιμοποιημένη μάσκα σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 3-4 ημέρες. Όλοι οι ιοί θα πρέπει να έχουν πεθάνει μέχρι τότε. Το καλύτερο είναι να απομονώσετε τη μάσκα σε σημείο που αναπνέει.

Σύμφωνα με το CDC, μια μάσκα N95 με αίμα, ρινικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά πρέπει να την πετάμε και να μην τη βάζουμε ξανά. Το ίδιο ισχύει και για μια μάσκα χαλασμένη.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ προϊόντα καθαρισμού όπως οινόπνευμα ή χλωρίνη. Το υγρό, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και του νερού, μπορεί να καταστρέψει το πλέγμα των ινών που έχουν σχεδιαστεί για να «πιάνουν» σωματίδια και σταγονίδια.

Τα βήματα για ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ9

– Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα, ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.

– Κλείστε και αφήστε την σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου.

– Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

– Αφήστε την μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών- τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή

– Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.