Μια νέα μίνι σειρά μυστηρίου, διάρκειας οκτώ επεισοδίων, με τίτλο «Το «απαραίτητο φως», θα προβληθεί από την δημόσια τηλεόραση και συγκεκριμένα από το κανάλι της ΕΡΤ1.

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού «Το απαραίτητο φως». Τo σενάριο υπογράφει η έμπειρη Μιρέλλα Παπαοικονόμου από κοινού με την Κάτια Κισσονέργη και ο επίσης πολύπειρος Λάμπης Ζαρουτιάδης τη σκηνοθεσία (παλαιότερα είχε σχέση με την Παπαοικονόμου και πλέον είναι πολύ καλοί φίλοι). Τέλος, τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιάννης Δρακουλαράκος. Όσο για τους πρωταγωνιστές;  Άμεσα, οι λεπτομέρειες.

Το απαραίτητο φως, η υπόθεση:

Η Λουίζα Λασκαράτου επιστρέφει από την Οξφόρδη ύστερα από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, αθηναίου δικηγόρου. Την περιμένει το τελευταίο του μήνυμα: η άγνωστη σ’ εκείνη φωτογραφία του πίνακα ενός διάσημου σκοτσέζου ζωγράφου του 19ου αιώνα, που είχε κλαπεί από την οικογένειά της στα χρόνια της Κατοχής. Σύντομα η Λουίζα θα ανακαλύψει πως η ιστορία του πίνακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεξήγητη εκτέλεση της νεαρής ζωγράφου Λουίζ Χατζηλουκά, μητέρας του πατέρα της, το 1944. Η αλήθεια όμως, όπως και η τύχη του πίνακα, αγνοούνται….

Μέσα από την αναζήτηση ενός χαμένου πίνακα, το μυθιστόρημα εξερευνά τους εύθραυστους δεσμούς που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν, τη σχέση της απώλειας με τη μνήμη, αλλά και την απόσταση ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και αυτό που μεταφέρεται, την αλήθεια και τις αφηγήσεις της.

Ένα ανατρεπτικό ταξίδι στον χρόνο, με φόντο την Αθήνα της γερμανικής κατοχής, αρχίζει…